Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygande nystart för Driver

/
  • Gamla biljaktsfilmer är fortfarande förebilden för Driver, självklart måste man då köra i San Francisco.

Det är som upplagt för flopp: Driver från 1998 är ett klassiskt bilspel som många minns med glädje.

Annons

Att leva upp till den känslan i dagens konkurrens är inte lätt. Dessutom har San Francisco varit försenat. Med andra ord - höga förväntningar kombinerat med utvecklingsproblem är illavarslande.

Det är nog därför det tar ett par timmar innan jag inser att nya Driver är bra, riktigt bra. Allra bäst är hur man lyckats behålla känslan från de gamla biljaktsfilmerna från 1970- och 1980-talen trots att handlingen utspelas i dagens San Francisco. Det är bilar som sladdar genom kurvor och gör luftfärder över stadens branta backar till ljudet av 70-talsmusik.

Handlingen lyckas med det osannolika att vara extremt fånig och samtidigt fungera bra. Hjälten John Tanner krockar i början av spelet när han jagar sin nemesis Jericho. Tanner hamnar i koma och där, i hans drömmar, utspelas sedan det mesta av spelet. Låter som sagt rätt ostigt, men just det upplägget öppnar för ett fantastiskt gameplay. I Tanners drömvärld kan man nämligen byta mellan vilka fordon man vill; tryck ner en knapp och lämna bilen du kör, flyg över staden och välj vilket annat fordon som helst och ta över det. Förutom att man får köra massa olika fordon öppnar det för taktiskt spelande, som att ta över en buss och ställa den på tvären över vägen för att hindra förföljare.

Det finns enorma mängder sidouppdrag, tävlingar och utmaningar att ta sig an. Massor av bilar att köpa, stunttrick att klara och dessutom då Jericho som ska fångas.

Enda svagheten är när Driver ska leka racingspel, det klarar det inte med samma bravur. Men invändningen är svag, det här är snubblande nära toppbetyg.

Thomas Arnroth/TT Spektra

Mer läsning

Annons