Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frånsprungen hjälte

/
  • Med modern grafik kan ett plattformsspel med Sonic se ut så här 2011. Även om Sonic inte längre alltid är snabbast i spelvärlden bjuder nya Sonic generations ändå på hisnande snabba banor.
  • I nya Sonic generations kan man spela både som nya, mörkblå Sonic på 3D-banor och gamla, ljusblå Sonic på 2D-banor som på 1990-talet.

När Sonic The Hedgehog lanserades för 20 år sedan var han för en kort tid den häftigaste och snabbaste i hela spelvärlden. Nu är han frånsprungen sedan länge.

Annons

Här är historien om hur Sonic och Super Mario slogs om speltronen.

Nya Mario & Sonic at the London 2012 olympic games är ett märkligt spel av flera skäl. För det första för att det antagligen kommer bli storsäljaren i jul, trots att den blå igelkotten samtidigt släpper egna jubileumsspelet Sonic generations.

Det andra är att Sonic alls får dela omslag och titel med Super Mario. Mario är ju som bekant spelvärldens mest kända karaktär, medan Sonic snarast är en föredetting. Men det finns en historisk förklaring.

För 20 år sedan var Super Mario redan Nintendos mest kända karaktär och Super Mario World det främsta skälet till att folk köpte Nintendos spelkonsol Super NES. Sega behövde en lika stark figur för att locka folk att köpa deras konsol Mega Drive.

Hela företaget engagerades för att komma med idéer, och valet föll slutligen på den blå igelkotten med uppkäftig uppsyn och rockig frisyr. Kuriosa är att hans namn stavas Sonic The Hedgehog med stort t, vilket inte är brukligt, men Sonic heter faktiskt The i andranamn.

Att han var tuffare än Super Mario var medvetet. Sega ville locka en äldre publik, och därför gjorde man med flit saker annorlunda med Sonic. Super Mario var tjock, långsam och samlade mynt till barnvänliga låtar. Sonic var smal, extremt snabb och stampade med foten av otålighet medan spelet laddade. Han samlade ringar till toner av rockmusik och dessutom visade han med stor tydlighet det Sega ville slå fast: Mega Drive var en mycket starkare och snabbare konsol än Super NES.

Och man lyckades. Under några år var Sonic en spelikon på samma nivå som Super Mario, men medan Sonic var överlägset snabbast i sin genre 1991 dröjde det bara några år innan andra hade sprungit ifatt. När Sega slutade tillverka spelkonsoler och koncentrerade sig på spelutveckling dröjde det inte länge förrän Sonic dök upp som hjälte på en Nintendokonsol.

Även om han aldrig lyckats återfå sin plats på tronen har Sonic behållit sin kultstatus, och spelarnas hopp om att han ska återupprepa sina stordåd. Vilket kanske förklarar hur Sonic kan pryda ett spelomslag tillsammans med forna fienden Super Mario, samtidigt som han inte lyckas nå topplistorna i egen regi.

Det är både respektingivande och lite sorgligt.

Thomas Arnorth/TT Spektra

Mer läsning

Annons