Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamilton på äventyr

/
  • Hamiltons Great Adventure är ett pusseläventyr där man två personer kan samarbeta för att klara banorna.
  • Fredrik Wahlund leder den 33 man starka svenska spelstudion Fatshark.

Svenska Fatshark lämnar action­spelen för familjemys i soffan. Men pusseläventyret Hamiltons Great Adventure hoppas företaget nå en ny målgrupp.

Annons

För tre år sedan satt utvecklarna på Fatshark i ruinerna av spelföretaget Grins konkurs. Bokstavligen.

Fasthark startade 2008, flyttade in i samma lokaler som Grin och gjorde konsultuppdrag åt dem. Sommaren 2009 gick Grin i konkurs och kvar satt Fatshark med räkningar man aldrig fick betalt för, mitt i ett väldigt deprimerande och övergivet kontorslandskap.

I dag är krisen glömd och Fatshark ett av Sveriges mest snabbväxande och välmående små spelföretag. 33 man jobbar på bolaget och hittills har man släppt actionspelen Lead & Gold och Bionic Commando Rearmed 2. Snart kommer Fatsharks tredje spel, vilket blir något helt annat.

– Ja, den här gången satsar vi på ett familjespel. Inte så att bara barn och familjer kommer att gilla det, men det passar perfekt för att sitta tillsammans i soffan och spela, oavsett ålder, säger företagets grundare och vd Fredrik Wahlund.

Spelet heter Hamiltons Great Adventure och kan beskrivas som ett pusseläventyr. Spelmässigt har det faktiskt sina likheter med Ilomilo som Malmöbaserade Southend släppte i vintras.

– Det är ju lite märkligt att två svenska bolag gör spel i den här genren samtidigt. Orsaken till att vi gjorde just ett pusseläventyr var annars att det finns en stor brist på den typen av spel. Southend tänkte säkert samma sak.

Hamilton skulle kommit redan förra våren, då som ett mindre spel med fem, sex timmars speltid. I stället växte produktionen och innehåller nu uppåt 30 timmars speltid.

Spelet släpps preliminärt under april för digital nedladdning via Steam för PC, och på Playstation Network för Playstation 3.

Thomas Arnroth/TT Spektra

Mer läsning

Annons