Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Minecraft” färdigt – men ändå inte

/
  • ”Minecraft” har funnits att köpa på nätet i över ett år, trots att det inte varit klart.
  • Daniel Kaplan utsågs nyligen av tidningen Develop till en av världens 30 mest lovande spelutvecklare under 30 år.Foto: Thomas Arnroth

Svenska indiesuccén ”Minecraft” har funnits att köpa på nätet i över ett år, men nu är spelet äntligen officiellt färdigt. Fast ändå inte.

Annons

Det var 2010 som indieutvecklaren Markus Persson började lägga ut sitt spel ”Minecraft” på nätet – och ta betalt för det. Den som ville fick köpa det för tio euro i första versionen, sedan höjdes priset med fem euro för nästa version, för att nu slutligen finnas klart på nätet för närmare 20 euro.

Det unika med spelet – förutom spelet i sig – är att folk verkligen har betalat för det. ”Minecraft” blev snabbt en snackis på nätet och flera kända spelutvecklare började tipsa om det på sina bloggar. Resultatet är ett spel som nu börjar närma sig fem miljoner sålda exemplar, samt att Persson blivit mångmiljonär och bland annat använt pengarna för att starta spelstudion Mojang.

Men är verkligen ”Minecraft” klart på riktigt?

– Både ja och nej, för det finns fortfarande en massa saker vi vill göra. Vi räknar med att släppa en eller två uppdateringar i månaden. Vi vill bland annat skapa fler fiender och monster, men det ska också bli lättare att översätta spelet för användarna, och att göra egna filmer till Youtube, säger Daniel Kaplan som är projektledare på Mojang.

Vad tycker spelarna är roligast att göra i ”Minecraft”?

– Det vet vi faktiskt inte, vi följer inte spelarna på det sättet än. Grundläggande verkar det finnas två typer av spelare: de som bara vill bygga saker och de som mer gillar att utforska. Förhoppningsvis kan de som bara gillar att bygga lockas att titta ut ur sina fina hus och börja utforska spelvärlden mer.

”Minecraft” har kommit som mobilspel, kommer det i fler versioner?

– Ja, vi håller just nu på med en version för Xbox 360 som vi hoppas bli klara med under våren. Sedan är inte mobil- spelet heller klart, det är bara en första version som vi har släppt och som vi jobbar på att uppdatera och förbättra precis som vi gjort med ursprungliga Minecraft.

Varför tycker folk att ”Minecraft” är så kul?

– Ja om vi ändå visste det, då skulle vi fortsätta göra lika lyckade spel i framtiden. Men det är väl just friheten man får i spelet att bygga och utforska på helt egna villkor.

Och vad sysslar ”Minecraft”-skaparen Markus Persson med just nu?

– Han har lämnat över utvecklingen av Minecraft till andra här på Mojang. Just nu sitt han mest hemma och testar nya spelidéer och utvecklar spelkoncept. Vi får se vad det blir av det.

Thomas Arnroth/TT Spektra

Annons