Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pippi på Ipad

/
  • Filimundus är en lek- och spelvärld för barn som bygger på några av de mest kända svenska barnboksfigurerna. De första testversionerna släpps innan jul, lansering blir i vår.
  • Appen Känner du Pippi Långstrump kan bäst beskrivas som en lekbok. Håll Ipaden upprätt och det är en illustrerad talbok, vänd på den och bilderna blir interaktiva.
  • Linus Feldt debuterade med ett Pettsonspel 1992. Nu är det snart dags för barnvärlden Filimundus.
  • Sven Nordqvists figur Pettson kommer att dyka upp i Filimundus onlinevärld.

Nu finns den första Pippi Långstrump-appen ute. En interaktiv lekbok från Sveriges mest rutinerade barnspelsutvecklare.

Annons

Linus Feldt nämns sällan när man pratar om Sveriges hetaste spelutvecklare, men så blir det lätt tyvärr när man gör spel för barn. Linus är en barnspelsveteran, och sedan premiären med det första Pettsonspelet 1992 har han gjort spel med allt från Pippi till Lasse Majas detektivbyrå.

I mitten av 00-talet upphörde i princip produktionen av svenska dataspel för barn. Förlagen gjorde inte tillräcklig vinst på barnspel som bara såldes i Norden. Och det var då Linus Feldt började drömma om en onlinevärld för barn.

Sju år och mycket slit senare är det snart premiär för Filimundus, som betyder ”barnvärlden” på latin. Själva onlinevärlden är inte riktigt klar än, men lagom till jul kommer första spelet – spelboken Känner du Pippi Långstrump till Ipad.

– Det är spännande att vi äntligen har kommit så här långt. Från att marknaden för barnspel varit närmast död till att den känns levande igen. Vi är många som börjat göra appar för barn som håller hög kvalitet, det är jättekul, säger Linus.

Bland de som investerat pengar i Filimundus finns Sven Nordqvist, pappa till Pettson.

– Min drivkraft är att jag till skillnad från många andra författare verkligen gillar spel. Jag spelar själv och jag tycker om att tänka ut spelidéer. Det fick jag utlopp för när vi gjorde Pettson-spelen och jag hoppas få göra det nu igen när Filimundus blir till, säger Sven Nordqvist.

Pippi-appen finns ännu bara på svenska, men kommer på engelska och tyska innan jul. Även Filimundus ska finnas på dessa språk.

– Den svenska marknaden är tyvärr lite för liten, det har ju varit ett ständigt problem för oss som gör barnspel. Men vi tror att Filimundus kommer att fungera väldigt bra utomlands också.

Förutom Astrid Lindgrens och Sven Nordqvists karaktärer finns Ulf Löfgrens Ludde med i spelvärlden. Dessutom arbetar Filimundus med flera andra barnboksförfattare, vars figurer lär dyka upp allt eftersom.

Mer läsning

Annons