Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelbråk du inte känner till

/

Varje år kommer spel som skapar moralpanik någonstans i världen. Här är fem av de mer udda spelbråken.

Annons

1 Football Manager 2005, Kina 2005

• Football Manager är ett av de bästa, och samtidigt fulaste, strategispelen någonsin. Man leker manager för en klubb och spelplanen består i stort sett av statistik och textdokument. Så vem kunde bli arg? Svaret är Kina. Man förbjöd spelet för att Taiwan, Hong Kong och Tibet presenterades som egna regioner. Den stackare som sålde spelet fick böta upp till 50 000 kronor och blev av med sin affärslicens.

2 Pokémon, Saudiarabien 2001

• Att samla Pokémon blev en sådan fluga att spelet kritiserades i många länder, helt enkelt för att barn lade alldeles för många timmar på det. I Mexiko gick kyrkan ut och kallade spelet för demoniskt, men inget land gick dock lika långt som Saudiarabien. Där offentliggjorde den högsta religiösa auktoriteten i landet en fatwa mot spelet för att det hade ”besatt unga barns sinnen”.

3 Everquest, Brasilien 2008

• Everquest släpptes redan 1999, men det tog nästan nio år innan spelet skapade rubriker i Brasilien. Domaren Carlos Alberto Simões sa då att spelet förvred unga människors sinnen, och var en attack mot den demokratiska staten, lagen och allmänhetens säkerhet. Orsaken? Att man kunde välja mellan att vara ond eller god i spelet.

4 Flipperspel, New York 1942

• Spel har alltid upprört. New York förbjöd flipperspel 1942. Borgmästaren Fiorello LaGuardia gick så långt att han slog sönder ett antal spelmaskiner under en presskonferens. Många andra städer införde förbud ungefär samtidigt. Förklaringen var att man kunde vinna pengar på den tidens amerikanska flipperspel. New York väntade längst med att avskaffa förbudet, först 1976 blev spelen tillåtna igen vilket är det längsta spelförbudet i historien. Hittills.

5 Tom Clancy’s Ghost Recon Advanced Warfighter 2, Mexiko 2007

• Spelet förbjöds i den mexikanska delstaten Chihuahua. Anledningen var att guvernören tog illa vid sig av hur Mexiko framställdes i spelet. Ghost Recon Advanced Warfighter 2 utspelas i Mexiko år 2014, där det råder inbördeskrig i landet.

Mer läsning

Annons