Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Last Guardian frustrerar Sony

/
  • Kärt återseende. 2002 släpptes Ico. Nu nästan tio år senare kan vi spela det igen, den här gången i en version uppgraderad för att fungera på Playstation 3.
  • The Last Guardian verkar bli lika vackert som Fumito Uedas tidigare spel, men premiären fortsätter att dröja.
  • ”Jag är ingen konstnär”, hävdar Fumito Ueda. Många som spelat hans spel håller inte med.

Efter succéerna med spelen Ico och Shadow Of The Colossus är förväntningar enorma på Fumito Uedas kommande The Last Guardian. Men nu börjar de ständiga förseningarna irritera.

Annons

När Ico släpptes till Playstation 2 för snart tio år sedan tog det spelvärlden med storm. Det var en ömsint berättelse om en liten pojke som räddar en flicka, ett äventyrs- och pusselspel som fick den mest härdade spelaren att fälla en tår i slutet.

Mannen bakom spelet var Fumito Ueda, och hans kultstatus förstärktes ytterligare 2006 när Shadow of The Collosus släpptes.

Återigen var det ett vackert, nästan drömskt spel han hade skapat. Och återigen var det en kärlekshistoria mellan en pojke och en ung flicka, men den här gången var flickan död från början och pojkens uppgift var att besegra tolv kolossala monster för att väcka henne till liv igen.

– Jag ser mig inte som konstnär, sa han när TT Spektra mötte honom för några år sedan.

– Men jag har en vision för mina spel och ett team där vi är bra på att samarbeta. Vi gör saker på vårt eget sätt, bland annat lägger vi inte på ljud och röster förrän i slutet av produktionen. Kanske är det en av hemligheterna till den stämning vi lyckas skapa i våra spel.

Ico sålde slut snabbt och har inte funnits till salu sedan dess. Nu släpps spelet tillsammans med Shadow of The Colossus i en specialutgåva, uppgraderad för att fungera på Playstation 3.

Men Uedas nya spel, The Last Guardian, låter vänta på sig. Än så länge har det bara visats trailar, inget från själva spelet och premiärdatum har skjutits framåt flera gånger. Nu senast på spelmässan Gamescom i Köln i mitten av augusti satte Sony, som ger ut spelet, nytt datum till mycket vaga 2012. Sony tänker inte heller visa något nytt från spelet under Tokyo Gameshow som hålls i mitten av september.

Att pressen ökat på Fumito Ueda och hans Team Ico märktes dock under Gamescom i Köln. Sonychefen Shuhei Yoshida kunde inte dölja sin frustration.

– Teamet bakom The Last Guardian har gjort framsteg, men det har varit jobbigt att betrakta processen. De har inte hunnit så långt som vi hade hoppats, och teamet har varit under stor press. Men vi gör framsteg, så jag fortsätter att stödja dem och förväntar mig fina nyheter någon gång i framtiden, sa han till sajten VG24/7.

I väntan på dessa fina nyheter får vi andra nöja oss med nyutgåvan av Ico och Shadow Of The Colossus som släpps 30 september.

Thomas Arnroth/TT Spektra

Mer läsning

Annons