Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Top Gun utan olyckor

/
  • I Top Gun: Lock On handlar det självklart om att ratta snabba stridsflygplan och bli bästa pilot i klassen.Speldesignern Robert Jones vill göra en snabb flygsimulator som alla ska kunna spela.

Snart är det dags för ett nytt Top Gun-spel. Tom Cruise syns inte till och man kan inte störta med planen om man inte blir nedskjuten. Chansen att bli bäst i stridspilotklassen är alltså rätt stor.

Annons

Att det gjorts en del Top Gun-spel sedan filmen kom 1986 är kanske inte så konstigt. Lite mer överraskande är det att Headstrong Games snickrar på ännu ett spel som bygger på filmlicensen.

Men glöm Tom Cruise och Val Kilmer, det är helt nya rekryter på elitflygskolan nu. Man spelar som en av dem och självklart handlar det om att flyga snabba stridflygplan och ha dogfights med horder av fiender. Fjorton olika slags stridsplan ska finnas i spelet, bland annat F-14 Tomcat.

– Än så länge har vi inte med Jas Gripen, tyvärr, säger speldesignern Robert Jones.

Förutom att man som spelare går på Top Gun-skolan hämtar även spelet sin stil från Hollywood. Flygstriderna ser väldigt häftiga och filmiska ut, antagligen på bekostnad av realismen.

– Vi gör inte en traditionell flygsimulator. Jag tror det skulle bli ett alldeles för smalt och svårt spel. Vi satsar på en bredare publik, de som gillade filmen och tycker det verkar kul att flyga men som inte kräver superrealism från planen.

Man kan faktiskt inte störta av egen kraft i spelet. För att visa hur det fungerar styr Robert Jones ett F-14 med full fart mot havsytan, men i stället för att slå i vattnet och gå sönder studsar planet upp igen. Jättebra för alla oss som lätt blir lite åksjuka av flygsimulatorer och därför också har en tendens att styra fel.

– Vi siktar på att göra det bästa av två världar. Vi vill ha flygsimulatorns fart och adrenalin, men med arkadspelens enkelhet. Det ska bara vara att ta upp handkontrollen och börja spela.

Vem sa att det var svårt att bli en Top Gun?

Thomas Arnroth/TT Spektra

Mer läsning

Annons