Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelandet ett stort, dolt problem

GÄVLE
Gävle behandlingscenter, GBC, startar behandling för spelberoende.
- Problemet blir bara större och större, säger Stefan Lechnio som håller i behandlingen.

Annons
Spelmissbruk är ett dolt problem.
- Till skillnad från alkohol är det lätt att dölja, säger Stefan Lechnio.
Tidigare har de som haft ett spelmissbruk fått remiss till privat behandling. Stefan Lechnio uppskattar att det handlade om mellan 20 och 30 personer förra året.

Få söker hjälp
Hur många det är som behöver hjälp att sluta spela i Gävle vet han inte.
Enligt folkhälsoinstitutet har runt 100 000 personer i landet problem med sitt spelande och 25 000 lider av spelberoende.
I förhållande till folkmängden skulle det innebära att cirka 1 000 personer i kommunen har spelproblem.
Förhållandevis få söker alltså hjälp.
- Vi frågar oss också det. Varför är det inte så många som söker hjälp? säger Stefan Lechnio.
En förklaring kan vara att omgivningen ofta inte uppmärksammar problemet, spelandet är lätt att dölja.

Tänker bara på spel
En annan är att det finns en bild av att spelandet blir ett problem först när man spelar bort stora summor, varken kan betala hyra eller räkningar och förlorar jobbet och familjen. Men det är ett problem långt tidigare säger Stefan Lechnio.
Ett grundläggande tecken på att det har gått överstyr är att man upplever att man ständigt är upptagen av spel, antingen i tankarna eller i praktiken.
- Det får negativa konsekvenser. Det tar tid från arbete och skola. Man mår dåligt, har skuldkänslor och får depression och ångest, säger Stefan Lechnio.
Gävleborg var det län som spelade mest i fjol. Varje gävleborgare satsade i genomsnitt 4 370 kronor. Drygt 1 500 kronor av dem gick till travet och drygt 800 kronor till spelautomater som Jack Vegas.
Stefan Lechnio säger att de flesta som har problem spelar på travet och Oddset. Automaterna är ett växande bekymmer med många yngre spelare.

Motivationsprogram
GBC:s behandling, som startade förra veckan, är upplagd på samma sätt som behandlingen mot alkohol- och narkotikamissbruk. Först går deltagarna ett motivationsprogram med föreläsningar om problemet och dess konsekvenser. Därefter följer gruppträffar under tio veckor. Också anhöriga kan vända sig till GBC.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.s

Fotnot: Det finns även en självhjälpsgrupp för spelberoende i Gävle, GA, gamblers anonymous. De träffas varje söndag klockan 16 på Tredje Tvärgatan 3.