Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelaren som får hela GIF att lyfta

Sju poäng av nio möjliga på de tre senaste matcherna.
Nyckeln?
Försvarsspelet och Simon Lundevall, såklart.
– Hans spel smittar av sig på oss andra, berömmer Gefle IF:s lagkapten Marcus Hansson efter 2–0-segern över Halmstad.

Annons

Stämningen var lättad i Gefle IF efter segern mot Halmstad i bottenstriden. 2–0 innebar inte bara avancemang i tabellen. Marcus Hansson förklarar att laget har hittat en stabilitet i spelet, som under vårsäsongen lyst med sin frånvaro.

– Om vi ska vara offensiva så måste vi inse att vi kommer att släppa till många målchanser bakåt. Nu har vi spelat tre matcher där vi inte har släppt till mycket alls – och då har vi fått med oss sju poäng. Det ger en liten fingervisning. Vi måste offra lite glädjefotboll för att ta poäng.

Och det syntes på ett soldränkt Strömvallen. Någon sprudlande offensiv visade varken GIF eller Halmstad prov på.

Men i den 22:a minuten slog mittfältsstjärnan – och allsvenskans kanske hetaste spelare – till igen.

En långboll från Jesper Florén letade sig fram till Lundevall – via bakhuvudet på Dioh Williams.

– Bollen studsade ner i steget framför mig, det var bara att skjuta. Nu hade jag flyt att bollen kom i bakhuvudet på Dioh, men det gäller att läsa av situationerna och ligga rätt också så att man kan hugga, säger Lundevall, som utstrålar självförtroende i allt han gör.

Lundevalls mål var hans tredje för säsongen.

– Det är härligt att ha en sån kille i laget. Han är oerhört giftig i offensiven och producerar mycket poäng. Han gör jättefina insatser hela tiden. Jag tycker också att man ska ge honom beröm för det jobb han lägger ner i försvarsspelet, säger Hansson, som jämför honom med tidigare GIF-spelare som René Makondele och Alexander Gerndt:

– Simon har samma internationella touch. Han kommer att gå långt.

Marcus Hansson minns tillbaka tre år, då en oskolad Lundevall kom till GIF från Västerås SK.

– Man såg redan under den första träningen att han var en oerhört skicklig fotbollsspelare, men då hade han stora brister i fysiken och i det taktiska. Nu när han har jobbat upp de bitarna och är en av allsvenskans absolut bästa spelare.

Lundevall själv var nöjd med trepoängaren, men spelet har mer att bjuda på.

– Överlag var det en ganska dålig fotbollsmatch. Anfallsmässigt är vi inte alls bra. Det som räddade oss var försvarsspelet – som var klockrent, säger han och fortsätter:

– Vi har släppt in ett mål på tre matcher, och det viktigaste är ju att ta poäng, så jag är jäkligt nöjd.

För Marcus Hansson och Robin Nilsson har spelet förändrats en hel del jämfört med hur det såg ut innan VM-uppehållet.

– Vi har pratat om att vara tajtare. Man får helt enkelt hålla igen i offensiven. Jag och Robin ska vara på plats i försvarsspelet och inte gå med upp i offensiva löpningar lika ofta som tidigare, förklarar Hansson.

På lördag vänder allsvenskan och lagen möts igen – då på Örjans Vall.