Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelen med en sportslig chans

Glöm drömmen om bandy och handboll som sportspel. De stora drakarna satsar bara på de riktigt stora och globala sporterna.


- Vi följer alltid supportrarna, de sporter som drar storpublik är de sporter som kan bli spel, säger Peter Moore på EA sports.
Sportspel är stort. Beroende på hur man räknar är mellan vart fjärde och vart tredje spel som säljs just ett sportspel. Och inget pekar på att genren skulle vara på väg att krympa, tvärt om. Wii-vågen har öppnat vägen för en helt ny typ av lättsamma och familjeinriktade spel som bygger på tennis, golf och yoga.
- Utvecklingen går åt två håll samtidigt, mot det ultrarealistiska och det mer lättsamma. Det finns publik för båda och det finns sporter för båda, säger Peter Moore.
Han är chef för världens största sportspelsutvecklare, EA sports. Innan dess var han Xbox-chef på Microsoft.
- Om man kollar på de mest realistiska spelen vi har i dag så är det våra basketspelet NBA live och amerikanska fotbollspelet Madden. De har varit så verklighetstrogna så länge att det finns professionella coacher som lärt sig sin sport genom att spela våra spel, säger han.
- Det finns massor av spelare som kartlägger sina motståndares taktik och individuella svagheter genom att spela NBA live. Där uppdaterar vi spelet varje dag med statistik från riktiga matcher. Hur bra spelarna är i verkligheter påverkar hur bra de är i spelet.

Men den här typen av sportspel är rätt knepiga att lära sig, det är många knapptryckningar man ska lära sig för att styra ett hockey- eller fotbollslag. Kommer det att förändras?
- Nej, jag kan inte se hur det skulle ske. Tyvärr måste man ägna en halvtimma eller timma åt att lära sig styra den här typen av spel.
Men ni och andra har ju pratat om hur viktigt det är att göra spelen enklare att styra och mer intuitiva?
- Ja, men då finns ju Wii. Där kan du spela Tiger Woods bara genom att svinga med handkontrollen. Spelet har kanske inte samma djup som Tiger Woods på Xbox 360 eller Playstation3, men passar för den som inte vill eller kan lära sig knapparna på en handkontroll.
Nästa år ska ni ta er an en helt ny sport med kampsportspelet MMA. Finns det någon chans för sporter som bandy och handboll?
- Bandy, vad är det? Och handboll är ju olika saker i Europa och USA. Nej, jag tror inte att någon av de sporterna någonsin kommer att bli storspel från oss. Vi måste sälja väldigt mycket spel för att ha råd att göra de dyra produktioner vi ägnar oss åt. MMA är däremot en enorm publiksuccé och lockar miljoner tv-tittare. Där finns en marknad.