Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelfrågan

Det stämmer. I USA har man länge haft en tjänst med film för Xbox 360. Nu kommer den i höst även till Sverige. Det kommer att vara streaming av filmer och kvaliteten kommer att vara i full HD 1080p, vilket betyder högupplöst med lika bra kvalitet som en bluray-film. Uppskattningsvis kommer en film att kosta cirka 40-60 kronor. Än så länge är det inte känt exakt vilket utbud det blir i Sverige, men vi kan räkna med en blandning av populära filmer och tv-serier.

Eftersom Wii Motion Plus är en liten enhet som placeras på Wii-kontrollen och ökar rörelsekänsligheten, så kräver det att spelet ska vara specialgjort för det. Så tyvärr gör den ingen skillnad i befintliga spel. De första spelen som använder Wii Motion Plus är Wii Sports Resort med flera olika minispel, golfspelet Tiger Woods PGA Tour 10 samt tennisspelen EA Sports Grand Slam Tennis och Virtua Tennis 2009.

Film som blir spel och tvärtom är ju vanligt, men jag noterar att det även finns spel som blivit böcker spel. Är det något att rekommendera?

Vissa spelserier som Halo och Diablo har flera böcker som knyter ihop storyn. Några kanske minns Starcraft: Ghost som aldrig slutfördes som spel, men boken om agenten Nova gavs ut. Min personliga favorit är böckerna till science fiction-rollspelet Mass Effect. Den första boken Mass Effect: Revelation berättar om händelserna innan spelet och den andra boken Mass Effect: Ascension är en brygga från det första spelet till uppföljaren som släpps nästa år.

Det stämmer. Mässan har förändrats med åren och stöpts om. Behoven och syftet med E3 är annorlunda än jämfört med för tio år sedan, då det var viktigt för handlarna att göra sina inköp. Nu är snarare själva mediabevakningen viktigare. För att försöka få fokus på hela spelbranschen går man i år ändå tillbaka till stora E3 med gigantiska montrar och spektakulära händelser som visar att spelbranschen spänner musklerna. Samtidigt har flera andra alternativ, som GDC i San Francisco eller Gamescom i Köln, växt fram som inriktar sig på andra områden inom branschen eller andra regioner. Det har gjort att E3 tappat lite av sin forna glans.

• Har du en fråga om data- och tv-spel, mejla den till fragamartin@ttspektra.se.

Martin Lindell