Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelfrågan

• DSi är den senaste modellen i Nintendos portabla konsolserie. DSi har förutom en kamera även en del andra förbättringar som ingång för SD-kort som kan användas för att lyssna på musik, lite större skärm och är lite mindre till storleken. DSi kan även kopplas upp mot Nintendo DSi Store där man kan köpa spel digitalt.

Vidare kommer det även att släppas spel är speciellt skapade för DSi och inte kommer att kunna spelas på DS. Troligtvis blir dessa inte så många till antalet, åtminstone inte i början.

En fördel med den föregående modellen, förutom priset, är att DS Lite kan spela Game Boy Advance-spel i fall man har gamla spel. Det finns även ett fåtal DS-spel som använder ingången för GBA-spel till tillbehör, dessa spel kan inte heller spelas på DSi.

• Eftersom iPhone använder sig av en tryckkänslig skärm där du styr genom att peka, dra och trycka med fingrarna så är spelen specialskrivna för formatet. Däremot går de att spela dem på iPod touch som är Apples musikspelare som också har tryckkänslig skärm.

• Alla konsolers internettjänster är slutna system, och de nätbaserade butikstjänsterna som är kopplade till respektive konsol är kvalitetssäkrade. Spelen är också Pegi-märkta, vilket betyder att de har en åldersrekommendation. Samtliga nya konsoler har föräldrakontroll där man kan ställa in efter vilken åldersnivå, från tre år upp till 18, som ska gå att spela på konsolen.

På just Wii använder man ett slags poängsystem när man köper spel på nätet. Det går att köpa så kallade Nintendopoints i vanliga spelbutiker, och sedan använder man dem för att köpa Wii-spel via Wii Shop Channel som Nintendos internettjänst kallas.

Sitt gärna med ditt barn i början och kolla hur det fungerar.

Har du en fråga om data- och tv-spel, mejla den till fragamartin@ttspektra.se.