Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelfrågan

Jag vill jobba med spel, har du några tips om var de bästa utbildningarna finns?

Det finns en hel del utbildningar att välja mellan men börja med att kolla upp dessa: Futuregames Academy i Stockholm, Högskolan i Skövde, Playgroundsquad i Falun eller The Game Academy i Malmö. Dessa utbildningar har kursplaner anpassade för branschens framtid, men de har lite olika inriktning.

Futuregames har två inriktningar: Speldesign och spelgrafik. Högskolan i Skövde har programmering, ljud, speldesign och grafik på grundnivå att välja mellan. De erbjuder även möjligheten att fördjupa sig på magister- och masternivå inom serious games.

Playgroundsquad har tre inriktningar; spelgrafik, spelprogrammering och speldesign. The Game Academy har spelprogrammering och spelgrafik. Futuregames, Playgroundsquad och The Game Academy är kvalificerade yrkesutbildningar. Läs mer på www.spelutbildningar.se.

Min son har fått en Xbox 360 i julklapp. Han säger att han vill ”chippa” den för att kunna spara kompisars spel på sin konsol. Jag undrar bara om det är lagligt?

Det är inte lagligt. Det är olagligt att modifiera eller ta bort ett kopieringsskydd för att spela piratkopierade spel. När man öppnar sin konsol och ändrar i den slutar garantin att gälla. Dessutom riskerar man att bli avstängd från Xbox Live och kan då inte längre spela online eller kommunicera med sina vänner via Internet på sin Xbox 360.

Till skillnad från musik så är inte privat kopiering tillåtet (såvida inte mjukvaran tillåter det). Om folk piratkopierar får spelens skapare inga intäkter, det blir inga nya spel och de enda som gynnas är tillverkarna och försäljarna av de illegala chipen.

• Har du en fråga om data- och tv-spel, mejla den till fragamartin@ttspektra.se.

Spelfrågan