Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spenderbyxorna på i Sandviken

SANDVIKENNästa år satsar Sandviken rekordmycket pengar.Ytterligare 85 miljoner kronor fördelas ut till verksamheterna. Ändå behövs 60-70 miljoner kronor till.

Annons
Och det väntar tuffa tider.
2004 kommer kommunen bara att kunna skjuta till cirka 14,5 miljoner kronor. Det täcker nätt och jämnt löneökningarna.
Sandvikens budget inför nästa år ligger på drygt 1,3 miljarder kronor. Resurserna ska fördelas inom den nya nämnd- och förvaltningsorganisationen.
I år beräknas kommunen få ett minus i budgeten på drygt 14,5 miljoner kronor. Trots det blir totalresultatet positivt med ett finansnetto på nära 14 miljoner kronor. Nettot skulle ha varit högre om inte kommunen tvingats tära på det för att täcka bland annat skenande LSS-kostnader.
Det minus man får detta år beror nämligen till stor del på högre kostnader för personliga assistenter. Dessutom har lönekostnaderna överlag ökat i kommunen.
Under 2002 fick den kommunala verksamheten drygt 53 miljoner kronor mer än året innan. Nästa år blir ökningen 84,8 miljoner kronor.

Ökade statsbidrag
Statens bidrag har ökats och skatteintäkterna har blivit större. Befolkningen har heller inte minskat så mycket som befarat.
- Vi har aldrig gjort en så stor satsning på vård, skola och omsorg som vi gör nu, säger kommunalrådet Stefan Hedin.
Kommunen budgeterar för ett plus på cirka 13 miljoner vid nästa års slut - alltså ungefär lika mycket pengar som man får i år. Det motsvarar ungefär en procent av kommunens budget och det är också det mål som kommunstyrelsen satt upp som en miniminivå.
13 miljoner kronor är en ganska smal buffert och det vet man om. I synnerhet om man betänker att det väntar betydligt hårdare tider. Sandvikens kommun kommer 2004 troligtvis att ha endast omkring 14,5 nya miljoner att fördela ut. Det täcker knappt de löneökningar kommunen får. Med tanke på detta borde kommunen ha sparat mer av årets pengar för att öka finansnettot.
- Det här är det politiska dilemmat. Behovet är till och med större än de pengar vi delar ut. Det behövs egentligen 60-70 miljoner kronor mer. Då är det pedagogiskt svårt att förklara varför vi ska lägga 30 miljoner kronor på hyllan till nästa år. Men det gör att det blir oerhört kärvt 2004. Därför säger vi att nämnderna måste spara bort sina kostnadsökningar till 2004, säger Stefan Hedin.

40 miljoner till löner
Så de cirka 85 miljoner extra kronorna fördelas alltså ut. Cirka 40 miljoner används för att täcka löneökningar - resten går till de kommunala verksamheterna.
Äldreomsorgen får en rejäl del av pengarna. Bland annat satsar kommunen 12,5 miljoner kronor på det nya korttidsboendet på sjukhuset. 7,5 miljoner kronor läggs på en satsning på heltidstjänster.
Kommunen har dock frigjort en hel del resurser, bland annat genom nedläggningen av det privata Norråsens vård.
Omsorgsnämnden kommer att få 9,5 miljoner kronor extra för de ökande LSS-kostnaderna och socialnämnden får två miljoner kronor för att starta ett ungdomsboende.
Den stora kunskapsnämnden får 15 miljoner kronor för att täcka ökade lärarlöner och 3,5 miljoner kronor för kunskapsstöd i undervisningen.
Budgeten för nästa år tas vid kommunfullmäktige i december.

KARIN BERGKVIST