Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spetsutbildning lockar 18 elever

Minst 18 elever blir det i Vasaskolans nya spetsklass med humaniora på schemat.
– Det är vi väldigt nöjda med, säger biträdande rektor Jan Stattin.

Bara två av tre av platserna på landets tio nya spetsutbildningar har fått förstahandsssökande elever.

Enligt P3-nyheterna har de 300 platserna 207 förstahandssökande, som vill läsa gymnasiet snabbare för att hinna läsa högskolekurser i till exempel matte, fysik, biomedicin och globala frågor under det tredje året.

Historia, teologi och arkeologi är specialämnena på Vasaskolan i Gävle som lockat fyra elever från Gävle och 14 från andra kommuner.

Biträdande rektor Jan Stattin tror dock att det kan droppa in ytterligare några ansökningar.

Han känner till minst en elev vars ansökan han ännu inte fått.

Även om just nu mer än en tredjedel av platserna är tomma är han nöjd med intresset.

– Vi hade inte räknat med någon anstormning.

Han säger att den nya skolformen kommer att ta lite tid att introducera och tror att de kommer att ha en full klass med trettio elever nästa år.

Skolverkets Charlotte Wieslander säger till P3 att hon hade trott intresset skulle varit större till de tio nya utbildningarna, men att en förklaring kan vara att skolorna inte haft möjlighet att marknadsföra dem ordentligt.

Jan Stattin har tidigare sagt till GD att det var kort om tid sedan de fått klartecken för att vara med i försöket.

Andra förklaringar till att inte fler sökt tror han kan vara att det redan finns ett stort utbud av gymnaiseprogram och att alla inte är beredda att söka till en helt ny utbildning.

Gävle har heller ingen akademiska tradition som Lund, där intresset för spetsutbildningen varit större.

De som söker till Vasaskolan är genuint intresserade av ämnena och han tycker att det är roligt att gymnasiet kan erbjuda en specialutbildning för dem som vill läsa mer, något som inte funnits tidigare.