Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spiken i kistan för Cloetta

På fredagssmorgonen kom det definitiva beskedet: Cloetta stänger Gävlefabriken om ett och ett halvt år.

– Vi har kämpat och demonstrerat, men det hjälpte inte. Det är klart att man är besviken, säger Azra Kurtalic, en av de anställda som fick beskedet i går morse.
De anställda var förvarnade. Alla hade fått brev om att det skulle komma ett besked på morgonen. Men även om de flesta hade insett att det skulle bli en nedläggning fanns det fortfarande ett hopp om att Cloettaledningen skulle låta fabriken få vara kvar längre än till början av 2014.
– Det var vårt förslag, säger Wellington Ikuobase, ordförande i Livsklubben.
Men koncernledningens ursprungliga planer ligger fast. Nu inleds i stället förhandlingar om villkoren för nedläggningen. Facket och den lokala ledningen träffades redan i går för diskussioner om hur personalen ska stöttas, både på kort och på lång sikt.
– Det gäller att ta hand om alla som har haft en förhoppning om ett annat beslut, säger fabrikschefen Johan Stenborg.
Hur stödet till medarbetarna ska se ut vill Jacob Broberg, informationsansvarig på Cloetta, inte uttala sig om. Diskussioner med de fackliga organisationerna och med medarbetarna ska avgöra frågan.
– Vi har jobbat med det här i samband med andra nedläggningar. Det är en viktig del och för oss är det viktigt att stötta medarbetarna, säger Jacob Broberg.
I går samlades de anställda för ett informationsmöte på morgonen och stämningen var mycket dämpad, enligt Wellington Ikuobase.
– Man reagerar olika. En del var alldeles tysta och andra bara pratade och pratade, säger Wellington Ikuobase.
Elisabeth Ehn jobbade natt i går men stannade kvar på fabriken för att vara med på informationsmötet på morgonen. Efter mötet skulle hon hem och sova men räknade inte med att få mycket sömn, efter det definitiva beskedet.
Wellington Ikuobase och många med honom hade hoppats att ledningen skulle ge fabriken en längre tidsfrist. Nu siktar facken i stället på att förhandla fram så bra villkor som möjligt för de anställda.
– Cloetta måste öppna plånboken, säger Wellington Ikuobase, som tar Ericssons flytt från Gävle som ett exempel på vad företag kan ställa upp med när de lägger ner en hel verksamhet. Och då ska det spela en roll att det finns gott om trotjänare på fabriken i Gävle.
– En del har jobbat här i 40 år.
De förhandlingarna kan dra ut på tiden, eftersom nedläggningsbeslutet kommer precis när semesterperioden börjar.
Sedan Cloettaledningen presenterade sina planer i mars har bara två eller tre anställda slutat på fabriken. Azra Kurtalic har jobbat i 13 år och har inte hunnit fundera på vad hon ska göra nu.
– Intentionen är att köra fabriken för fullt fram till slutet av 2013, säger fabrikschefen Johan Stenborg.
– Där ligger bollen mycket i våra egna händer.
Vad som händer med fabriken efter det är inte klart. Enligt Wellington Ikuobase finns det redan planer på att bygga om den till bostäder.
– Det är alldeles för tidigt att säga något om det. men det troliga är att vi säljer den, säger Jaco Broberg.