Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spindeln mår bra i kylan

Annons

Den 20 mars klockan 11.44 hade vi vårdagjämning. Den 29 mars fick vi sommartid. Nu är det nära.

Skarvarna har kommit till Furuvik. Hoppas att länsstyrelsen får något ur vagnen och ser vad som håller på att hända. Kung Carl Gustaf kom också till Furuvik men han flög vidare.

Min modell av Briggen Gerda är vårrustad och fin. Jag lämnade henne på Bernt Karlssons varv i Strömsbro för översyn. Båten blev som ny. Ett kanonjobb av Bernt.

Roadstern står på verkstaden för att bli vårfin. På Jabowoky har jag jobbat med avloppsslangar. Allt såg ut att bli bra innan Tor kom och dömde ut allt. Hårt liv sjömanslivet.

Nu är jag tillbaka på ruta ett, allt medan rostfria Ove sitter utanför båthuset och solar sig. Spindeln har vaknat i skjulet, kallt är det där inne, men spindeln är inte (t) rådlös. Ser ut att trivas.

Posa (60) har blivit anklagad för dopning, löjligt. Han behöver inget uppåttjack snarare nåt åt det andra hållet för att inte köra så dubbarna ryker. Nu har gipset åkt av och så tar han SM-guld. Tycker att kommunen ska resa en staty av Posa när han lägger av. Om han nu gör det. En gipsstaty.

Andra 60-åringar: Ulf Lundell rockade skjortan av de flesta i Läkerol Arena. Vad bra han är! Det måste vara en fröjd att få spela trummor i Uffes band, så kul som trummisen Andreas ”Översten” Dahlbäck såg ut att ha det. Lyssna på Uffes ”Hitza Hitz” där han spottar i Atlanten.

Gävlesimmaren Margareta Rainer, (60) satte två nya Europarekord i sin nya klass. Mig simmar hon ifrån med bara benspark medan jag får ösa på med allt jag har. En annan 60-åring som just rundat Kap Horn och på väg upp i Atlanten är skepparen på Ericsson 3, Mange Olsson som spottat upp sig nu. Han leder etappen Volvo Ocean Race upp mot Rio. När detta skrivs har dom seglat i 38 dygn i maxfart. Jag och vår kommundirre Göran som är helt slut efter ett dygn i sträck till Åland – med ”dopingpreparat”. Men om några år fyller jag 60 bast och då... Jag är inte gammal men jag har levt jävligt länge som Lill Babs säger.

Gamla Gävlereportern, numera världsreportern, Stefan Åsberg krigar mot pirater och sjösjukan i Adenviken utanför Somalia vid Afrikas horn. Bra reportage i Rapport och Aktuellt. Jag var erbjuden att segla från Eilat till Seychellerna på en amerikaflaggad segelbåt år 2000. UD avrådde med bestämdhet. Det är förenat med livsfara sa man mig.

– Men vi har vapen ombord, sa skepparn. Vi skjuter först.

Jag fegade ur. Men Stefan fegar inte. Han är mer rädd för sjösjuka än pirater. Piraterna har inte träben och svart lapp för ögat utan är påtända som blåslampor och har kraftiga vapen. Jag gav i alla fall Stefan mitt klassiska råd om sjösjuka: Först tror man att man ska dö av illamående, sen blir det ännu värre när man inser att man inte kommer att dö utan att man får leva med illamåendet. Uppmuntrande, eller hur? Ändå åkte han till Röda havet. Hårt liv sjömanslivet.

Man klagar vilt på Gävles gator. Jag tycker dom är bra. När man har varit och simmat har man ju vatten i öronen. Nu behöver man bara åka några hundra meter så har man skakat ut vattnet. Bra. Om det vattnet ändå sitter kvar så rekommenderar jag Runebergsvägen från Fjärran Höjder-badet. Den har sju farthinder på 500 meter. (Jag vet att ”ej genomfart” råder där.)

Till Mats Öström och Anna Östman: köp Almagrundet nu!

Panta rei

Lasse Halvarsson

PS: Mange Olsson (60) vann etappen till Rio på Ericsson 3. Grattis!