Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spioneri blev olovligt brukande

SANDVIKEN
Det blev en mildare dom än vad som kanske var väntat för de två män från Lingbo som åtalats för att ha stulit företagshemligheter från företaget Lingbokedjan.

Annons
I går föll Sandvikens tingsrätts dom. Männen, 45 och 57 år gamla, dömdes till villkorlig dom och 50 dagsböter vardera för brottet olovligt brukande, inte grovt företagsspioneri som åklagaren hade yrkat på.
Men advokat Jan-Ove Ljunggren, som företräder 57-åringen, säger sig inte vara förvånad över bedömningen.
- Nej, det var vad man kunnat förvänta sig. Det finns ett annat rättsfall i Högsta domstolen går går i den här riktningen. Nöjd är jag förstås, säger han.
För att dömas för företagsspioneri krävs att männen uppsåtligen skulle ha stulit information som hållits hemlig för dem, anser tingsrätten. Rätten konstaterar att männen i sina arbeten haft lovlig tillgång till det material de ska ha tagit med sig ur företaget.

Överklagar inte
Jan-Ove Ljunggren hade i går kontakt med sin klient, som är lättad över domen.
- Vi har pratat. Nu ska vi överväga om vi ska klaga, men spontant så tror jag inte att vi gör det, säger Jan-Ove Ljunggren.
Parallellt pågår ett civilmål om skadeståndsdelen där de både männen krävs på 15 miljoner kronor.
Summan motsvarar den ekonomiska skada som moderbolaget till Lingbokedjan, FB Holding, hävdar att de båda männen åsamkat företaget.
- Jag kan tänka mig att rätten kommer att anse att den ekonomiska skadan är begränsad, om det ens är en skada. Vi hävdar att det inte uppstått någon skada till följd av deras agerande, säger Jan-Ove Ljunggren.

Tog med register
De båda männen åtalades för att i maj 1999 ha tagit med sig företagshemligheter när de slutade sina anställningar vid Lingbokedjan. Uppgifterna, bland annat kundregister, prislistor och försäljningsstatistik, skulle de ha använt när de startade ett eget företag i samma bransch.
Det nya företaget registrerades när männen fortfarande var anställda vid Lingbokedjan. Männen har dock hela tiden hävdat att de i det nya företaget vare sig haft ekonomisk vinning eller annan användning av det material de anklagats för att ha stulit.

Sofia Öhlander
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se