Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spionerimål uppe i rätten

SANDVIKEN
I dag inleds rättegången mot de två män, tidigare anställda vid företaget Lingbokedjan i Lingbo, som är åtalade för grovt företagsspioneri alternativt grovt olovligt brukande.

Annons
Nekar till brotten
Båda männen, 45 och 57 år gamla, förnekar brott. De riskerar nu upp till sex års fängelse.
Moderbolaget till Lingbokedjan, FB Holding kräver dessutom ett skadestånd av männen på i första hand 15 miljoner kronor. Rättegången mot männen i Sandvikens tingsrätt beräknas ta sex dagar.
Männen ska, när de slutade vid Lingbokedjan i maj 1999, ha stulit företagshemligheter som de ska ha använt när de tillsammans startade ett eget företag i samma bransch. Delar av informationen, bland annat kundregister, produktionsstatistik och ritningar, ska även ha lämnats till ett annat konkurrerande företag. Männens nya företag registrerades när de fortfarande var anställda vid Lingbokedjan. De hävdar dock att de i det nya företaget vare sig haft ekonomisk vinning eller användning för den information de misstänks ha stulit.

Omfattande trafik
Det var när ett konkurrerande företag till Lingbokedjan i ett pressmeddelande presenterade de båda männen som samarbetspartners som moderbolaget FB Holding reagerade och misstänkte att information hade stulits från företaget.
En kontroll av datakommunikation mellan företagets och 56-åringens dator visade att trafiken varit omfattande. Flera filer hade kopierats, bland annat kundregistret.
56-åringen erkänner kopieringen, men hävdar att han inte kopierat filerna för egen vinnings skull, något som åklagaren däremot anser.
Lingbokedjans orderingång minskade mellan 1998 och 1999 med 40 procent. FB Holding anser att minskningen beror på det misstänkta spioneriet.
Om männen gjort sig skyldiga till företagsspioneri blir nu Sandvikens tingsrätt sak att pröva.

Sofia Öhlander
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se