Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spontanidrott för alla

En spontanidrottsplats för fotboll, bandy, basket, handboll och andra aktiviteter.
Det vill Saik Fotboll bygga i Vallhov i Sandviken.
– Det ska vara ett ställe dit alla kan gå utan att behöva tillhöra någon förening, säger ordföranden Bengt Larsson.

Förebilden är en likadan anläggning som finns i Färila i Hälsingland och som går under namnet Kulan.

Kulan-anläggningen består av en 40 x 20 meter stor konstgräsplan, kringgärdad av staket med inbyggda fotbolls- och bandymål. Där finns även basketkorgar, och på vintern går det att spola is på planen.

– När jag själv växte upp gick det att spela fotboll lite varstans, men numera är det nästan omöjligt. Allt är ledarstyrt. På Jernvallen kommer du inte in om du inte tillhör någon förening. Sandviken behöver ett ställe för spontanidrott där barn och ungdomar kan träffas på ett naturligt sätt annat än på gator och torg, säger Bengt Larsson.

Idén om en näridrottsplats har Saik Fotboll haft under flera års tid. Men det är först nu som det ser ut att kunna bli ekonomiskt möjligt att bygga en. Ett Ljusdalsföretag har börjat tillverka anläggningarna till ett betydligt lägre pris än tidigare.

I ett gemensamt brev till Gästriklands Idrottsförbund ansöker Saik Fotboll och kommunen om bidrag på närmare 300 000 kronor.

– Kommunen har inte råd att betala anläggningen, men vi kan hjälpa till med mark. Vår förhoppning är att Gästriklands Idrottsförbund ska bidra med pengar, de har i alla fall visat ett intresse, säger Bo Eriksson, kultur- och fritidschef i Sandvikens kommun.

Om finansieringen löser sig skulle den nya idrottsplatsen kunna vara klar redan till hösten. Tanken är att den ska ligga nära Vallhovsskolan och den idrottsplats som redan finns i området.

– Jag tror att det skulle betyda mycket för de barn och ungdomar som bor där. Anläggningen kan användas året runt, och närheten är viktig, att slippa skjutsa till Jernvallen, säger Bo Eriksson.