Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen började allsvenskan - också

Guldet hade precis landat hos alla som ville få en syn av det – mer folk än i en Läkerol, va? – på Stortorget.

Då började allsvenskan.

Äntligen, säger jag. Välkommet det också.

1–0 mot Kalmar efter en perfekt genomförd match av Olssons IF som i skuggan av Brynäs letat formen under inledningen.

Annons

Målet kom på en tavla av målvakten Etrit Berisha, som fram till dess hade gjort en sån där match som lyste av en nolla. Kalmarmålvakten hade plockat ned varenda gåva från okoncentrerade GIF-fötter, fått hjälp av en stolpe och placeringen av sin mållinje – och sett några bollar till vina utanför.
Då ramlade Berisha in över samma mållinje med en boll som Jakob Orlov nickade på mål – men kanske inte riktigt så mycket mer om vi ska vara riktigt ärliga och lita även på Orlov själv.
Men som Orlov sa: ”Jag vet inte riktigt vad han gjorde”.
Vi behöver faktiskt inte fråga. Varför ska vi göra det?

En anledning är att GIF vann matchen högst välförtjänt. Jag hade svårt att få grepp om den första halvleken där egentligen inget hände, förutom att Kalmar FF spelade sig ned i ett tempo man sedan aldrig lyckades lyfta från. Bollinnehavet var 53–47, och den som kan sitt GIF vet att det är något lurt med det.
Kalmar hade någon enstaka chans, men inte mer. GIF inget – förutom en varning på Zakaria Abdulai. Om den påverkade Olsson att byta ghananen, så var det i så fall ett guldkort.
Ersättaren Alexander Faltsetas kom in och gjorde sin bästa match i Gefle IF, och plötsligt hade GIF bollen, spelet, passningsspelet – och chanserna. Vid några tillfällen låg en hinna av ironi över min tevebild, när jag såg ett Gefle IF anfalla mot 4+4 spelare i Kalmar – alltså exakt en GIF-formel i försvarsposition.

Det har varit så mycket oh, ah de senaste dagarna – men Jakob Orlov har gjort tre mål på fem allsvenska matcher hittills och nu 20 för GIF på 50 matcher. Därmed har han tangerat 30-talsspelaren Holger “Hogga” Karlssons GIF-rekord på just 20 allsvenska måll.

Orlov nickade in segermålet på ett mycket bra inlägg från Eric Larsson. Bra att den passningspoängen kom där, för Larssons högerfot var bra även mot Elfsborg.

Efter den borttappade segern mot Syrianska, tennisförlusten i Åtvidaberg och den snöpliga förlusten i hockeyfinalveckan mot Elfsborg, så var det här en mycket välkommen trepoängare för Gefle IF. Visserligen blev jag överraskad och imponerad av spelet mot Elfsborg, som inte alls hade någon krisstämpel över sig.
Men cash is king.
Tre poäng är tre poäng. En seger är en seger.
Och nu kom den paketerad i ett litet fint paket med guldsnören där GIF-spelarna själv valde omslagspapper och fixade till rosetten. Bra, rejält försvarsspel. Säsongens bästa passningsspel. Och tungt, vägvinnande forwardsarbete av Orlov och Dahlberg som till slut tröttade ut ett Kalmar som kanske led av sin egen mittbackskris.
Med segern kan nu GIF komma hem till en vecka med två hemmamatcher. Redan på torsdag kommer AIK till Strömvallen, och en vecka senare tordag 3 maj är det IFK Norrköping på andra sidan konstgräset.

****

Det är mycket
osäkert om de 20 500 som får plats i Scotiabank Place i Kanadas huvudstad Ottawa kan sin ”Oh ah, say oh ah Silfverberg”. Men har jag läst nättidningar rätt så vet man i alla fall att det är spelaren med Skottet som tar på sig matchtröjan på måndag och laddar om – mot Sveriges och New York Rangers Henrik Lundqvist.
Det är en NHL-debut, eller snarare Stanley cup-debut, som jag kommer att följa med intresse.
Jag är nog inte ensam. Långt därifrån.
Rätt eller fel. Orättvist eller inte. Vi snackar ju ändå om pionjärerna Börje Salming, Tord och Inge Hammarström på 70-talet, blivande Stanley cup-vinnarna Mats Näslund och Tomas Sandström på 80-talet, Fredrik Modin på 90-talet och Bäckis under 2000-talet – men Jakob Silfverbergs flygtur över Atlanten är det nog det häftigaste Brynäsavsked som gjorts någon gång.
Det tog Brynäs 13 år att erövra ett nytt guld.
Silfverberg kommer att vara borta längre än så när karriären nu börjar i Nordamerika.

Mer läsning

Annons