Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aukland starkast i Vasaspurten

Jörgen Aukland var starkast i spurten av det 89:e Vasaloppet.

Aukland grillade sina konkurrenter hårt sista kilometrarna och tog en säker seger före Daniel Tynell och brodern Anders Aukland. Fjolårsvinnaren Jörgen Brink blev fyra.

Annons

När Jörgen Aukland vann Vasaloppet 2008 kom han in till Mora med en ledning på flera minuter. I år kunde han han inte jubla förrän någon meter innan mållinjen. Den yngre brodern Aukland var väldigt osäker på hur hans spurtstyrka skulle räcka.

– Jag visste sedan tidigare att Jörgen Brink och Daniel Tynell är mycket starka i en spurt och själv är jag inte känd som någon direkt spurtare. Så därför känns det väldigt stort att kunna vinna, sade segraren som inte vågade kasta en blick över axeln förrän kort innan mållinjen.

Den 37-årige norrmannen hade en anonym position i början av Vasaloppet men blev mer och mer aktiv i täten ju närmare målet åkarna kom. Han och brodern Anders samt Daniel Tynell såg till att tätgruppen blev mindre och mindre.
Offensiv taktik

– Eftersom vi förlorat flera spurter hade vi pratat ihop oss om att vara offensiva. Hellre prova den taktiken än att förlora ytterligare en spurt, sade Aukland som dock inte ville säga att taktiken var upplagd för att knäcka spurtspecialisten Jörgen Brink.

– För mig är detta största segern i karriären. Vasaloppet är störst för oss långloppsåkare och än är det väldigt få norrmän som lyckats vinna loppet, fortsatte han.

Daniel Tynell tog hand om andraplatsen för andra året i rad, han var ändå mycket nöjd.

– Jörgen var mycket mer aktiv sista biten än jag var. Jag hade en perfekt position in på upploppet men Jörgen var starkast och då ska man också vinna, sade Tynell.
Ingen fjärde på raken för Brink

– Förra året var det lite mer snopet att bli tvåa, då var jag nära. I år är jag grymt nöjd. Jag hade verkligen lyckats pricka in en brutal formtopp till viktigaste dagen på året, sade Tynell.

Jörgen Brink hade tre raka segrar i Vasaloppet men var länge tveksam till start.
– Jag hade lite feber på lördagen och kände mig inte alls pigg när jag klev upp ur sängen i morse, jag sov inte speciellt mycket heller. Med tanke på det är jag över förväntan nöjd med resultatet även om jag tidigt kände att jag inte hade det rätta trycket i åkningen, sade Brink.

VM-åkaren Jens Eriksson blev femma. Han hade bästa glidet av alla men konstaterade att han inte hade den rätta kraften i armarna.

Mer läsning

Annons