Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brink vann Vasaloppet på rekordtid

Jörgen Brink vann Vasaloppet för tredje året i rad då han vann en spurtuppgörelse. Brink vann på ny rekordtid i Vasaloppet med 16 sekunders marginal.

Annons

Norrmannen Jörgen Aukland såg ut att gå mot segern då han ryckte åt sig en rejäl lucka med 17 kilometer kvar att åka. Men sju kilometer före mål kom klungan ifatt och det hela fick avgöras i en stor spurtuppgörelse.

Segertiden blev 3:38.41.
– Det är kul. Det är lite historiskt att ta tre raka, otroligt skönt att fixa det, säger Jörgen Brink till SVT.

Brink säger att segern kom överraskande. Det snabba föret gjorde att många var med i slutet.
– Det var många som kunde hänga med, men jag hade bra med krut på slutet. Målet var att hänga med i täten och inte ödsla för mycket kraft och ha krafter kvar till spurten, för jag vet att jag är stark där. Jag tyckte jag såg Daniels (Tynell) skidspets över bron, men tänkte att jag skulle vara först över för sedan ska det mycket till om man ska ta in tid från puckeln och ned mot mål.

Brink funderar nu på att sluta.
– Jag känner mig så nöjd just nu att jag skulle kunna sluta, det här skulle vara en fin avslutning med tre raka segrar.

Daniel Tynell blev tvåa och Stanislav Rezac trea. Daniel Richardsson blev fyra. De fyra första gick i mål inom samma sekund.

Norskan Vibeke Skofterud gjorde debut i Vasaloppets damklass. Och som hon gjorde det, hon krossade motståndet och vann på 4.08,22, över tre minuter före landsmaninnan Laila Kveli och Seraina Boner, Schweiz.

– De två sista kilometerna passade jag på att njuta, innan visste jag inte riktigt hur jag låg till, sade Skofterud som tappade ena staven i början av loppet och tvingades vända för att hämta den.

TT

Mer läsning

Annons