Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs tog några smällar – och är tillbaka

En riktigt bra period. Ett turligt mål. Det räcker för Brynäs. Det är match igen. Det är kvitterat till 1–1 i den här semifinalen och vi är tillbaka i Gävle igen.

Annons

Nu börjar det om. Är Gävle redo? Är Läkerol Arena redo?

Jag kan ta en långfredag en vecka i förväg med massor av förlängningar, bara Brynäs upprepar segern i Karlstad.

Brynäs visade igår den här vinnande förmågan att studsa tillbaka igen, något som är extra viktigt i en slutspelsserie där det är match varannan kväll och man kan räkna med att få känna lukten av samma slutspelsskägg alldeles för ofta.

Färjestad satt i förarsätet i Karlstad i går, men parkerade alldeles för tidigt.

Känns det igen. Det var så Frölunda gav bort hela Scandinavium trots överläge och straff när Brynäs vann kvartsfinalserien förra veckan.

Brynäs föll i måndags i sudden death trots en riktigt bra match där bara de där extramålen saknades. Men de kom retroaktivt i går, för Jonathan Granströms vallning via Färjestadsmålvakten Fredrik Pettersson-Wentzel var matchavgörande även om det var Silfverbergs 4–2 i tom kasse som spikade resultatet.

Det är Färjestad som har målats fram som laget med spelarna som kan dela ut de där smällarna som avgör en slutspelsmatch.

Men det är Brynäs som klarar av att ta smällarna.

Jakob Silfverberg och Calle Järnkrok ska stoppas till i stort sett varje pris – men de står pall. Ta bara Järnkroks avslutning av matchen, där han tog sig in i Färjestadzonen, tog Magnus Nygrens våldsamma attack rätt upp och ner, behöll pucken och kontrollen – och satte igång situationen som Silfverberg gjorde 4–2 på.

Och när Silfverberg gör mål – då vinner Brynäs.

Och när Brynäs gör mål i power play (Järnkroks 1–0) – då vinner man.

...sedan säger jag bara Jörgen Sundqvist. En spelare som alltid finns där, men som nu höjde sig till en nivå som lagkamraterna bör studera på dvd om tid finns innan fredag.

Sundqvist smaskade bort Färjestads suddenhjälten Patrik Lundh med en riktigt, tuff, tung och juste tackling före Brynäs 2–0.

Och sedan lät han den utflippade Hannes Hyvönen slå sig trött, istället för att själv dra på sig en utvisning i matchslutet. Modigt, smart – och mycket ovanligt.

Att juniormålvakten Oscar Dansk satt på bänken istället för ”Honken” Holmqvist kanske signalerar någon typ av problem i Brynäs målvaktsuppställning. ”Honken” inledde ju lysande mot Frölunda, men Svedberg tog över och är nu den som har positionen när ”Honken” har nån typ av störning.

Men Svedberg gjorde nu en lysande match, och var tät och lämnade inga returer värda namnet för Färjestad.

Svedbergs räddning med klubbskaftet på Mattias Sjögrens skarvning vid ställningen 1–2 och bara några minuter efter Färjestads första mål, var naturligtvis superviktigt och Brynäsmålvakten höll klassen matchen igen.

Istället utnyttjade Brynäs skoningslöst och effektivt den olycksalige ögonskadan som Cristopher Nihlstorp fick i Gävle.

Ersättaren Fredrik Pettersson-Wentzel gjorde några avgörande tokräddningar i den matchen, men var nu på normal nivå och sattes också under press av Brynäs och målen kom.

Tredje matchen på fredag, och jag bara undrar?

Är Gävle redo? Är Läkerol Arena redo?

Brynäs är det – det har jag redan förstått. 4–2 i går visar det.

Mer läsning

Annons