Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny sanslös vändning på gång - då vände det

Ni kanske kommer ihåg den makalösa vändningen för exakt två månader sedan.
Brynäs låg under med 0–3 då sista perioden började och Rögle hade bara att spela av matchen.
Brynäs gjorde då fyra mål och vann med 4–3. Efter säsongens mest sanslösa vändning.

Annons

Jag trodde att jag skulle få vara med om ännu en makalös vändning av Brynäs i Lindab Arena då man i sista perioden gick från underläge 1–2 fram till ledning med 3–2 i sista perioden.
I stället blev det Rögle som vände matchen och nu var det deras tur att vinna med 4–3. Efter fem raka utan förlust sprack förlustnollan.

Brynäs förhoppning efter 3–2 var att få Rögle nervöst och stressat.
Det är lätt att tankarna fladdrar iväg två månader bakåt i tiden, man känner stressen kommer smygande längs ryggraden och man börjar fundera, o nej, inte nu igen...
Nu hann hemmaspelarna aldrig bli nervösa. Gästernas ledning höll bara i en minut.
Därefter var skåningarna bättre på hugget. Niklas Czarnecki coachade hårt, men det tog inte riktigt, spel fem mot tre i ett sista försök att kvittera till 4–4 var tämligen uddlöst.
Brynäs har fortfarande svårt med power play. Kyle Wanvig var ingen lösning på problemet.

Det är alltid vanskligt att bedöma ett lags insatser via tv:n.
Men visst var det rörigt värre runt Markström när Salmonsson slog in kvitteringen och när omarkerade Högardh fixade segermålet i power play.
Det är tufft att stå emot Rögle på deras hemmabana. Man är dessutom bra i power play. Samtidigt är Brynäs defensiv i upplösning i slutskedet. Dålig organisation och stabilitet och man förmår inte hålla upp boxen.
Rögle använde sig av samma mönster som Luleå i Läkerol Arena senast. Man attackerade Jacob Markström så fort pucken var i hans närhet. Men rätt snart såg Rögle att så där kunde man inte hålla på och när man väl hade lugnat ner sig kom Brynäs mer och mer in i matchen.
Men bara för att tappa den igen.
Instabiliteten gjorde bägge lagen sårbara, jag hade en känsla av att Brynäs i medgång skulle klara den biten, men i stället spred sig osäkerheten när man sattes under press.

Trots förlusten är Brynäs fortfarande stabilt.
Ser man till de sju senaste omgångarna har man tagit elva poäng. Fyra lag, Frölunda, Färjestad och Timrå (14 poäng) och Luleå (13) är de som tagit flera. 40 poäng efter 26 omgångar är lagets bästa resultat sedan hösten 1999 då man var tabelltvåa med 43 poäng.
Det finns hopp alltså om en fortsatt bra säsong.

Över till någonting annat.
Markström behövs i Brynäs.
Så långt håller jag med Anders "Masken" Carlsson.
Men han behövs i JVM också.
Att spela JVM är det finaste man kan tänka sig för en ung hockeygrabb på väg att skapa sig en framgångsrik karriär.
Fråga Peter Forsberg.
Eller Nicklas Bäckström.
Och varför inte Jonte Carlsson, Johan Alcén eller Niclas Andersen.

Att vara 18 år och bli uttagen till JVM är stort. Att JVM spelas borta i Kanada gör det inte sämre. Nu läser jag ett inlägg av "Masken" Carlsson i Sportbladet där han vill att Brynäs stoppar Jacob från JVM. Anledningen är, enligt "Masken", att Brynäs inte har råd att släppa målvaktstalangen och avslutar så här:
"Går förbundet in och ersätter Brynäs om de åker ur elitserien och går miste om 40-50 miljoner kronor? Nej, Brynäs borde försöka stoppa Markström från JVM...men jag vet att de regelmässigt inte kan göra det. Ställ saken på sin spets, Brynäs".
"Masken" är helt fel ute. Spelare som blir uttagna ska naturligtvis få vara med om det äventyr som ett JVM är. Hur skulle det bli om varje klubb som har JVM–spelare börja "ställa saken på sin spets".

När Bäckström skulle spela JVM var det samma sorts klagolåt. Brynäs skulle inte ha en chans, hette det, i de fem matcherna "Bäckis" var borta.
Hur det gick? Jo, Brynäs vann tre och förlorade två.
"Markan" blir svår att ersätta även om jag tror att Anders Lindbäck är en kvalificerad ersättare. Om han är helt frisk.
Men ett litet avbräck är det.

Mer läsning

Annons