Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny teknologi för Strömbergsson

De allsvenska domarna i fotboll kommer nästa säsong att genomgå en teknologisk utveckling med både ny pipa och headset.
– Jag har aldrig hört talas om den pipan, men headsetet tror jag kan bli väldigt bra, säger Gävles allsvenske domare Markus Strömbergsson.

Annons

Den nya visselpipan har utvecklats sedan 2004 av SvFF och Borlänge-företaget Spintso International AB. Hela tanken med pipan är att göra det lättare för domarna med funktioner som håller reda på matchinformation så som tid, målskyttar och varningar. Det kommer att visas på en display som sitter på ett elektroniskt registreringsverktyg kopplat till en traditionell domarpipa.

– Jag föredrar papper och penna. Jag är väl lite av en elektronisk analfabet, men många kommer säkert att tycka om den, säger Markus Strömbergsson.

– Nej, det har jag inte. Jag har inte ens hört talas om den. Ingen av de jag känner har provat den heller, säger Strömbergsson.

SvFF valde att testa den teknologiska pipan i ett hundratals matcher i cupsammanhang och i seriesystem under sommaren 2008.

– Men då måste det ha varit på lägre nivå, säger Strömbergsson.

Än är det dock inget tvång för domarna att använda denna utrustning som enligt företagsledningen även ska lanseras internationellt inom några år. En sak som alla allsvenska domare kommer använda sig av är i stället ett headset där alla fyra domare kan kommunicera. Vissa uppmärksamma har säkert märkt att vissa domare använt sig av sådana, bland annat Strömbergsson.

– Det är nåt som jag tror kan bli väldigt bra. Det är ett jättebra medel som jag provat i en match. Jag fick erbjudande att använda det i fler matcher förra säsongen, men valde då att inte använda det. Jag har dock haft det flera gånger som fjärdedomare.

– Det gör stor skillnad att kunna prata med varandra. Tillexempel kan en linjedomare säga åt mig att kolla bakom ryggen eftersom två spelare står och bråkar. Eller så kan jag säga att en linjedomare ska vara extra vaksam när spelare kommer på kanten om jag har dålig vinkel.

– Man blir ju mindre fri. Man har en hörlur och hör sina domarkollegor prata samtidigt som man ska prata med en spelare. Men det är väl en vanesak. Det kommer fortfarande bli misstag, men förhoppningsvis kommer det bli färre tack vare det här, avslutar Strömbergsson.

Mer läsning

Annons