Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fot på löparbanan – en fot i kastringen

/
  • Ända sedan Albin var liten har han varit duktig på att springa och för tre år sedan plockade han upp diskusen för första gången.

Ett av de stora lokala medaljhoppen under helgens junior–SM är Albin Johansson, Högbo GIF. Det som är unikt med Albin är att han är ett medaljhopp i den ovanliga kombinationen diskus – och 300 meter häck.

Annons

På BJ Arena i Sandviken har regnet gjort ett, för vissa, välkomnande besök när Albin Johansson, 17, visar vägen in till ett av omklädningsrummen. Han är relativt lång och menar själv att hans kropp påverkat hans ovanliga grenval.

– Jag är inte snabb nog för att springa på plan yta och jag har långa armar så min armbredd är ganska stor, så det blev häcklöpning och diskus, säger Högbotalangen.

Friidrott har han ägnat sig åt sedan han var sex år och förstod tidigt att träning var ett sätt för honom att koppla av.

– Jag har alltid varit en sån kille som inte kan sitta still, säger han.

Han håller med om att det är ganska unikt för friidrottare på hans nivå att ägna sig åt två, så pass olika, grenar.

– Jag får alltid höra att jag är rätt speciell, men för mig har det känts naturligt, säger han.

Ända sedan han var liten har han varit duktig på att springa och för tre år sedan plockade han upp diskusen för första gången. Det tog sen inte lång tid innan han var en av Sveriges bästa i sin åldersklass på att kasta diskus.

– Jag alltid haft väldigt lätt att lära mig nya saker. Tar jag upp ett tennisracket så kan jag spela, förklarar han

Och visst, statistiken ger honom rätt. Förra helgen slog han nämligen sitt personliga rekord i diskus, 50,38 meter, vilket gör honom till trea i landet i sin ålder.

– Tävlingen förra helgen var en riktig boost inför JSM. Jag kastar väldigt bra just nu, säger han.

Även i 300 meter häck är han trea i landet, vilket gör honom till en självklar medaljkandidat för pojkar 17 nu i helgen.

I dagsläget står Albin med en fot på löparbanan och en i diskusringen, men inser att det kommer komma en dag då han tvingas välja bort en av grenarna. När han får frågan vilken av grenarna som kommer prioriteras bort blir han tyst för en stund.

– Det blir nog diskusen som faller bort tror jag. Jag saknar en del muskelmassa, säger han till slut men lägger snabbt till:

– Fast just nu kör jag båda så får vi se sen vilken det blir.

Under helgens JSM i Gävle kommer han, möjligtvis till alla arrangörers förtret, naturligtvis ställa upp i sina två favoritgrenar.

– Det ska bli jättekul. Jag ska bara försöka prestera så bra som möjligt men det är klart att jag vill vinna medaljer i båda grenarna, säger han.

Han har en uppenbar medaljchans i båda grenarna och enligt honom själv är det relativt jämnt i 300 meter häck mellan honom och fyra andra killar om guldmedaljen.

– I diskus däremot finns Jakob Gardenkrans från Malmö som nog kommer vara rätt överlägsen, men bakom honom är det öppet, säger han.

Förutom de uppenbara skillnaderna mellan att springa och kasta finns det dessutom andra skillnader berättar Albin.

Tittar publiken noga på honom innan tävlingarna under helgen kommer de märka att han förbereder sig olika, beroende på vilken gren han ska tävla i.

– Är det 300 meter häck så blir jag inåtvänd och går gärna iväg och lyssnar på musik. Ska jag kasta diskus däremot är jag mer pratsam och går runt bland de olika deltagarna.

I helgen återstår att se vilken av förberedelserna som bär den bästa frukten med sig.

Mer läsning

Annons