Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Hedblom bli topp 50

Han har sitt bästa år någonsin bakom sig.
När Peter Hedblom, 38, nu drar igång golfsäsongen finns det flera saker som talar för att det ska gå ännu bättre i år.
Som ”helig sand” i klubbskaftet på puttern bland annat...

Annons

Sex veckors ledighet fick sitt slut i går när Peter Hedblom stressade ner till Arlanda för vidarefärd med flyg till Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten där veckans Europatourtävling i golf spelas med start på torsdag.

Timmarna innan han satte sig i bilen förlorade han och Gävle Golfklubb en korpmatch i hockeybockey – Gavlegårdarna vann med 8–3 – men det är med allt annat än dåliga känslor han nu gör årets första golftävling.

Dels för att han blev fyra i just Abu Dhabi i fjol. Dels för att han har tränat mer och längre än inför någon annan säsong i karriären och – äntligen – kanske börjar hitta formeln för hur han ska ta sig upp bland de 50 bästa på världsrankingen.

Det handlar om Gävlegolfarens eviga akilleshäl – puttningen.

– Sista tävlingarna förra året puttade jag bättre än jag kanske gjort under hela karriären, den känslan tar jag med mig nu, säger Hedblom.

Vändningen – om det nu är en sådan – kom i oktober under ett besök i klassiska golfmeckat St Andrews i Skottland. Han kortade av sin bröstputter en aning och fyllde skaftet med sand från badstranden på orten för att göra den väsentligt tyngre än tidigare.

– Jag brukar säga att jag har ”holy sand” i skaftet, säger Peter Hedblom och skrattar.

– Det kändes faktiskt mycket bättre redan från början, jag får en annan stabilitet när jag puttar och har fått bättre självförtroende.

Under sitt träningsläger i Florida, från mitten av december och 23 dagar framåt, tränade han mycket på just puttningen. Fokus låg mer på att ändra rutinerna än att vara inne och kladda på tekniken.

Det var ett tips från tourkollegan Martin Erlandsson som öppnade ögonen på 38-åringen.

– Han sa till pappa (Olle) att jag stod för länge vid bollen när jag puttade. Så de sista två tävlingarna förra året ändrade jag och fick till en rutin som känns mer naturlig och som gör att jag inte hinner få en massa tankar innan jag slår.

– Men ibland känns det fortfarande som jag bara hafsar iväg bollen. Det är faktiskt svårare att ändra en rutin än att ändra på tekniken.

Hedblom kommer från sitt bästa år någonsin. Visserligen blev det ingen seger som 2007, men två andraplatser, drygt sju miljoner kronor i inspelade prispengar och som bäst en 77:e plats på världsrankingen gör att hans dröm sedan flera år tillbaka – topp 50 i världen – känns realistisk.

Når han dit öppnas dörrar som tidigare varit stängda. Då får han bland annat tillträde till alla fyra majors och alla fyra världstourtävlingar.

– Det svåraste är att ta sig dit, att hålla sig kvar däruppe är lättare, säger Hedblom, just nu 86:a på rankingen.

– Nä, men det beror på rankingsystemet. Det delas ut fler poäng i de stora tävlingarna, så även om man blir 25:a så får man väldigt många rankingpoäng.

Peter Hedblom kommer att stationera sig i Arabländerna under de närmaste veckorna. 22–25 januari väntar Qatar Masters och helgen efter det ska han försöka försvara, eller helst förbättra, sin sjätteplats i Dubai Desert Classic från i fjol. Alla de tre första tävlingarna tillhör de tuffaste konkurrensmässigt på Europatouren.

Årets fjärde tävling blir Malaysian Open, där Gävlegolfaren blivit etta och tvåa de senaste gångerna.

– Det är viktigt med en bra start på säsongen, särskilt eftersom jag har en del poäng att försvara, konstaterar Hedblom.

I morse checkade han in på sitt 7-stjärniga hotell – tävlingsledningen bjuder – och är kanske när detta läses på väg ut för en första träningsrunda på Abu Dhabi Golf Club.

På torsdag slår han ut, mer förhoppningsfull än på länge.

Mer läsning

Annons