Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeyligan måste ändra NHL-beslut

Konkurrensverket anser att Svenska hockeyligan bryter mot konkurrenslagstiftningen när man inte tillåter elitserieklubbarna att skriva kontrakt med lockoutade NHL-spelare.

Annons

Om hockeyligan inte följer Konkurrensverkets beslut är det förenat med vite på 20 miljoner kronor, meddelade verket vid en pressträff på fredagen.
Beslutet innebär att ishockeyklubbar som är anslutna till Svenska Hockeyligan själv måste bestämma om de vill skriva kontrakt med lockoutade NHL-spelare eller inte, skriver Konkurrensverket i ett pressmeddelande.
"Hockeyligans beslut kan liknas vid en kartell. Klubbarnas gemensamma beslut att bojkotta vissa spelare är inte tillåtet enligt konkurrensreglerna", säger Konkurrensverkets chefsjurist Per Karlsson i pressmeddelandet.
Konkurrensverkets beslut är tillfälligt och gäller till dess att frågan slutligen har avgjorts.

Hockeyligans vd Jörgen Lindgren säger till TT:
– Vi ska titta igenom beslutet i detalj i lugn och ro och sedan se hur vi ska hantera frågan utifrån det.
Elitserien är den enda ligan i Europa som har stängt möjligheten att plocka in lockoutade NHL-spelare på korttidskontrakt. Sedan lockouten trädde i kraft i söndags har flera NHL-spelare redan skrivit kontrakt med klubbar i bland annat KHL, schweiziska och tjeckiska ligan.
Hockeyallsvenskan tog till en början samma beslut som hockeyligan, men ändrade sig efter protester från flera klubbar.
Konkurrensverkets beslut är interimistiskt, vilket innebär att det gäller tills vidare till ett slutgiltigt beslut har fattats. Det är förenat med ett vite om 20 miljoner kronor om beslutet inte följs.
Två av elitserieklubbarna börjar agera direkt efter beslutet.
Enligt aftonbladet.se kommer Modo att plocka in St Louis-forwarden Alexander Steen i laget. Steen har tränat med Modo den här veckan.
Frölunda planerar att ta in NHL-trion Henrik Lundqvist, NY Rangers, Erik Karlsson, Ottawa, och Loui Eriksson, Dallas, skriver SVT Sport.
– Ja, det stämmer. Vi för diskussioner med dem, säger klubbdirektören Anderz Larqvist till SVT Sport.
Konkurrensverkets chefsjurist Per Karlsson säger att Hockeyligans beslut är "en uppenbar och allvarlig överträdelse" av konkurrenslagstiftningen och att det är därför som verket tagit ett interimistiskt beslut i avvaktan på ytterligare utredning.
– Det finns annars en övervägande risk att spelarna väljer andra ligor, säger han.
Svenska Hockeyligan kan överklaga Konkurrensverkets beslut till marknadsdomstolen. Det ska ske inom tre veckor.

Mer läsning

Annons