Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtgärdspaket gav resultat

Efter en tung ekonomisk säsong 2007/08 med åtta miljoner back går nu Brynäs IF med vinst igen. Bokslutsprognosen visade ett positivt resultat med 1,5 miljoner kronor.

Annons

Vid den här tiden förra året berättade Brynäs IF på en presskonferens om ett sparpaket som skulle vara nödvändigt för att rädda klubbens dalande ekonomi. Tio miljoner kronor skulle sparas.

– Budgeten lades fram vid årsmötet och det var en nödvändighet för att få budgeten i balans. Paketet har gjort stor skillnad, säger Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson.

Den största delen av insparningen skedde på spelardelen. Spelarbudgeten har krympt med hela sex miljoner kronor jämfört med i fjol.

– Vi har haft en väldigt stor kostnadsfokus i år. Det är nästan så att man inte kan köpa in en blyertspenna utan att budgetera den. Så hård koll har vi haft i år. Det är en fantastisk resa vi har haft och det är bra att kunna få koll på ekonomin och spara tio miljoner på så kort tid, säger Karlsson.

Förra säsongen gick alltså klubben åtta miljoner kronor back och det trots intäkter från kvalserien.

Den här säsongen har man lyckats vända på steken och det trots att det budgeterade publiksnittet på 6 250 personer inte uppnåtts. Det förväntade snittet kommer i stället att hamna på 6 090.

– Nä, där tappar vi ju intäkter. Men det tar vi istället igen på ökade intäkter från andra ställen som restauranger och reklam, säger Karlsson.

Om ekonomin ser bättre ut för klubben Brynäs IF så ser det värre ut för arenabolaget som äger Läkerol Arena.

– Arenabolaget har en tuff ekonomi. För att driva det vidare måste vi ha pengar till det nödvändiga, men nu har vi inga pengar att satsa på det nödvändiga.

Arenabolaget gick förra säsongen 800 000 kronor minus. Den här säsongen kommer resultatet att ligga på plus/minus noll. Trots att arenabolagets kiosker och restauranger går bra så är driften av arenan dyr.

– Vi tittar just nu på att effektivisera energikostnaderna. Läkerol Arena ser ny ut på insidan, men driftmässigt är det fortfarande gamla Gavlerinken. Vi har nu installerat fjärrvärme istället för olja och vi försöker hitta ett bättre sätt att styra värmen och kylan på, säger Karlsson.

Brynäs budget är alltid bygd på elitseriens grundspel. Går laget till slutspel kan klubben räkna med extra inkomster på runt 700 000 till en miljon kronor per hemmamatch.

– Det skulle både vara en bra och nödvändigt tillskott, säger Karlsson.

– Ja, då kanske jag till och med kan köpa en bläckpenna, skrattar Karlsson.

Mer läsning

Annons