Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäsare klar för OS i Vancouver

Norge har inte spelat OS i ishockey sedan hemmaspelen i Lillehammer 1994. Men om ett år i Vancouver är det dags igen – med en brynäsare i laget.

Annons

I går vann Norge, med Brynäs Mads Hansen som en viktig kugge i laget, också sin sista och helt avgörande gruppspelsmatch mot Danmark med 5–3 hemma i Jordal Amfi i Oslo. Tidigare hade ju Norge vunnit mot både Kazakstan och Frankrike i OS-kvalet.

Mads Hansen, som Sporten sökte utan framgång i går kväll, passade fram till Norges första mål som den före detta brynäsaren Lars-Erik Spets gjorde. Det målet betydde 1–1 eftersom Danmark tagit ledningen tidigt i matchen.

Danskarna gjorde även 2–1 i slutet av första perioden innan förre djurgårdaren Patrick Thoresen, nu i Lugano, tog över tillställningen.

Thoresen sköt både 2–2 och 3–2 innan Färjestads Jonas Holös satte 4–2 i numerärt överläge halvvägs in i den tredje perioden.

Danmark reducerade till 4–3 innan Patrick Thoresen fastställde slutresultatet till 5–3 med sitt tredje mål i matchen knappt två minuter före fullt tid.

För Janos Vas Ungern gick det sämre. Visserligen fick ungrarna en poäng via 3–3 mot Ukraina i den sista kvalmatchen i Riga, men Ukraina vann sedan på straffar med 4–3. Och Ungern, som tidigare förlorat mot både Lettland och Italien, får inte spela OS.

Janos Vas gjorde dock Ungerns 1–0-mål i gårdagens match. Förhoppningsvis ett gott omen inför Brynäs möte med Frölunda i morgon, tisdag.

Förutom Norge tog sig även Lettland och Tyskland vidare till OS från veckans kvalspel. Därmed är grupperna i Vancouver 2010 nu klara och de ser ut enligt följande:

I grupp A spelar Kanada, USA, Schweiz och Norge.

I grupp B möts Ryssland, Tjeckien, Slovakien och Lettland.

I grupp C får Sverige spela mot Finland, Vitryssland och Tyskland.

Hockeyturneringen i OS spelas 16–28 februari nästa år.

Mer läsning

Annons