Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 20 år är de äntligen överens

En 20 år gammal oförrätt fick sitt slut i Washington Capitals gym i helgen.
– Ja, med den här handskakningen får vi väl anse att saken är utredd, säger Kjell Damberg med ett stort skratt.
Häng med på den otroliga historia som döljer sig bakom Brynäsledarens försoning med den ryska megastjärnan Sergej Fedorov.

Annons

Duon möttes första gången våren 1989 när junior-VM avgjordes i amerikanska staden Anchorage. Inte så att de blev precis ovänner den där dagen när Sverige och Sovjet möttes i turneringen, men visst svallade känslorna när Småkronorna gjorde 3–3 med drygt två minuter kvar av matchen.

– Eller i alla fall vad vi trodde var mål. Ett mål som om det hade godkänts hade räckt för att ta hem guldet. Men helt plötsligt fanns det två puckar på isen och efter en lång diskussion valde domaren att döma bort det hela och vi förlorade både matchen och den ädlaste medaljen. Ryssarna tog guldet och vi fick silvret.

Fedorov hade milt sagt en nyckelroll i dramat. Storstjärnan i det ryska laget hade varit utvisad och kom in på isen bara sekunder före att brynässpelaren Patrik ”Putte” Ericksson slog in ”spelpucken”. Efteråt kretsade allt snack om att ryssen hade stoppat in en puck under byxan i utvisningsbåset för att ta hem som en souvenir, han fick en tackling varpå pucken trillade ur byxan och hamnade på isen.

Men ingenting kunde bevisas och den svenska frustrationen var enorm...

– Jag var med som överledare och fick inte plats i båset utan fick sitta på läktaren precis bakom. Claes-Göran ”Myggan” Wallin var tränare och jag kommer så väl ihåg när han mitt i kalabaliken vände sig om till mig och skrek ”gör något då för i helvete”, säger Damberg.

Det gjorde han.

– Ja, jag klättrade in i båset, över sargen och in på isen med lågskor och allt för att protestera. Men vi hade ingenting för det och dagen efter på ett möte avslogs alla protester och jag blev varnad för osportsligt uppträdande. Pinsamt...

Inte ens den filmsekvens som en student på universitetet i Anchorage hade tagit där det syns hur en puck trillar ner mellan skridskorna på den ryska stjärnan kunde fungera som bevis.

Damberg åkte hem till Sverige för vidare uppdrag med både Brynäs och förbundet medan Fedorov blev en hyllad megastjärna i NHL med över 1 200 matcher och 1 159 poäng i klubbar som Detroit, Anaheim och Columbus innan han nu hamnat i Nicklas Bäckströms Washington i slutet av sin karriär. Han fyller 40 år i december.

Det var då Kjell såg chansen till att ta upp den där 20-åriga tråden igen – för glömt det hela hade han ju inte gjort.

– Jag var med i den Brynäsdelegation som var i Washington redan förra året. Då blev det aldrig någon chans. Men när vi gjorde samma resa igen över förra veckoslutet så slog jag till och vi kunde fixa till ett möte i deras gym.

– Nä, jag frågade förstås och han sa att han hade fått samma fråga massor av gånger. Men han svor sig fri och hävdade att han inte hade ett dugg med saken att göra.

– Nja, tveksamt, va! Jag tror han hade pucken i utrustningen och att det var en olyckshändelse att den kom fram på isen.

– Ja, och det känns bra. Men vi kom inte så mycket längre än så utan vi skrattade, tog varandra i handen och sa att det här får ses som en slutpunkt på hela grejen. Det känns helt rätt...

Foto: privat

Mer läsning

Annons