Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här var det Anton som som stod i centrum

Julafton, nyårsafton, 20-årsfirande och...
– ...ett VM-guld skulle väl vara en perfekt avslutning på dom här häftiga veckorna, skrattar Anton Persson.
Brynäscentern njuter verkligen i fulla drag av sitt livs hockeyäventyr i Kanada och laddar för fullt inför den stora JVM-finalen mot hemmanationen.

Annons

När Sporten når honom på hotellet i Ottawa blir han ständigt gratulerad av lagkompisar och den svenska lagledningen i bakgrunden. En 20-årsdag är ingenting som passerar omärkt förbi även om den ligger mitt emellan semifinalsegern mot Slovakien och mästerskapsfinalen.

– Nja, det blir väl någonting till lunchen här med lite firande. Men det är inget snack om att ett VM-guld skulle vara den bästa presenten jag kan få. Det är bara det som finns i tankarna nu.

Anton Persson är centern i den svenska fjärdekedjan som för en aningen anonym tillvaro, men är ändå så otroligt viktig för laget. Han tar det defensiva ansvaret och får spela väldigt mycket i box play. Men tillsammans med Färjestads Marcus Johansson och Djurgårdens Calle Gustafsson har det också producerats framåt.

– Jag är nöjd med insatsen så här långt i alla fall. Vi har fått bra med speltid och gjort jobbet på ett okej sätt.

Att Anton plockades ut av förbundskaptenen Pär Mårts var annars lite av en överraskning.

– Förhoppningarna fanns väl men det var ingenting jag tog för givet. Men självklart är det grymt roligt att få vara med här – det bästa som hittills hänt i min hockeykarriär. Att få spela dom här matcherna i Kanada med tokmycket folk på läktarna har varit så jäkla roligt. Och det bästa återstår ju...

Det svenska laget har övertygat stort och har fem raka segrar fram till finalen mot Kanada. Men det är nu det ska avgöras om de här unga hockeykillarna redan kan kallas män. Ett fullspikat Scotia Bank Place där Ottawa Senators normalt spelar sina hemmamatcher och där alla kommer att skrika "go Canada, go" kan få vem som helst aningen nervös.

– Äh, det ska bli så häftigt med 20 000 på läktarna. Vi ska bara ha det där guldet nu och ska Kanada slå oss får dom vara bra, riktigt bra...

Självförtroendet har vuxit in i gruppen i takt med framgångarna och Brynäs inslag i den här VM-turneringen är inget undantag. Jacob Markström vet alla vem det är vid det här laget – medan Anton Persson förstås inte nått samma status. Än så länge...

– Jag kommer från Hedesunda och spelade där tills jag var 13 år. Det var där jag fick min hockeyuppfostran. Men jag kunde inte drömma om att det skulle bära så här långt.

Så lilla Hedesunda producerar idoler till höger och vänster. Inte bara Alice utan nu är också Anton på väg in i rampljuset.

– Jag känner Alice lite grann. Det är väl så att vi hejar på varandra om vi möts och det är ju bara roligt att Hedesunda bli uppmärksammat.

– Vi hade ett samarbetsavtal med IK Sätra och det gjorde att jag hamnade där.

– Den första jag såg när jag kom in i Sätras omklädningsrum den där första gången var Jacob. Sen har vi spelat ihop – först i Sätra, sedan i Brynäs juniorlag och så nu här i JVM. Vi är riktigt bra kompisar och delar rum här också.

Just nu tänker Anton inte längre än till finalen natten mellan måndag och tisdag svensk tid. Men han hoppas att det blir Brynäs när han kommer hem igen.

– Klart att det är målet att få spela i elitserien. Vi får väl se vad som händer och var Brynäs vill ha mig någonstans.

Men först vill han fira färdigt sin 20-årsdag ihop med ett VM-guld. Det låter som ett prima kalas det...

Mer läsning

Annons