Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kapten Stefansson – Valbos frontfigur

Fredrik Stefansson är pappan i laget.
Det är också han som ska se till att Valbo HC lyckas med det som gick i stöpet i fjol. Drömmen om allsvenskt spel lever i allra högsta grad.
– Vi måste räkna med att det kommer att göra ont. Eller, det ska göra ont, säger den 26-årige lagkaptenen inför play off-mötet med Skåre.

Annons

Bortsett från en säsong i Brynäs juniorlag (1999-2000), har backklippan Fredrik Stefansson varit sin moderklubb trogen.

– Jag vet hur det fungerar här, säger han och skrattar.

Stefansson är navet i laget, spelaren som de yngre förmågorna kan luta sig emot när det går tungt.

– Både på och vid sidan av isen försöker jag sköta om dom. Jag föregår med gott exempel på flera olika sätt. Jag har ju hunnit samla på mig en del rutin. Det är viktigt att surra med alla och få alla delaktiga.

– Jo, jag är väl den som får kliva fram när det gäller som mest. Men samtidigt försöker jag hela tiden vara en i gänget. Alla är lika viktiga.

Fjolåret blev en succé för Valbo HC, då laget nådde det sista steget innan kvalserien till allsvenskan. Mot alla odds. I play off 3-spelet blev dock Mariestad en för svår nöt att knäcka.

– Ingen hade räknat med att vi skulle gå så långt och det bara flöt på för oss. I år har vi större press på oss. Vi vet att vi har ett bra lag, vi har vunnit två serier och nu är det bara att gilla läget.

Ja, nu är Valbo HC där igen alltså. Den här gången är det Karlstadlaget Skåre BK som står för motståndet. Att det dessutom är Färjestads farmarlag är ingenting som ger Fredrik Stefansson skrämselhicka.

– Det är bara att gilla läget. De är säkert lika bra som oss. Jag vet att vi mötte dom för tre-fyra år sen i allettan, jag har för mig att det var jämnt. Det blir en tuff uppgift, de har många vassa juniorer.

– Vi ska ladda mentalt och äta mycket inför matchen. Sedan måste vi räkna med att det kommer att göra ont. Eller, det ska göra ont.

VHC har växt sig starkare ju längre säsongen har lidit.

– Vi har framför allt höjt vår lägstanivå. I början hade vi en alldeles för låg lägstanivå, samtidigt som vi hade en hög högstanivå. Det var för stor skillnad mellan botten och toppen. Nu märks det att samtliga spelare i laget har utvecklats, förklarar Fredrik Stefansson.

– Oj, vad ska jag svara på det? Okej, jag ger oss 20 procents chans.

Nybro och Huddinge från allsvenskan är de två lag som för närvarande är klara för kvalserien till allsvenskan. Övriga play off 3-möten (i bäst av tre) är Nyköping–Tingsryd, Enköping–Örebro och Piteå–Asplöven.

– Blir vi ett av de sex lagen vet vi att det enda som gäller är att försöka ta så många poäng som möjligt. Väl där är det lag med helt andra ekonomiska möjligheter och spelare med elitserierutin, säger Fredrik Stefansson innan det är dags för den sista träningen inför avresan mot Karlstad och första mötet i Löfbergs Lila Arena.

026-15 93 85

Mer läsning

Annons