Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Man bara myser inombords”

Niklas Czarnecki har varit pressad.
I går kunde Brynästränaren andas ut, tända en brasa och smutta på en single malt-whisky.
Samtidigt lovar han att laget ska göra allt för att ta sjätteplatsen.

Annons

Efter presskonferensen där två slutspelsklara tränare redogjort för sina synpunkter på Brynäs 4–3-seger mot Timrå stod Czarnecki och betraktade elitserietabellen på text-tv.

– Jag kollar in sjätteplatsen. Den är ju möjlig nu och viktig för oss att ta, säger han, och tänker kanske på det som Sporten skrev i gårdagens tidning, att det kan vara bra att undvika mardrömsmotståndaren Färjestad i en kvartsfinal.

Om Brynäs slår just Färjestad i sista omgången på lördag samtidigt som Skellefteå förlorar mot Linköping slutar Czarneckis gäng sexa och slipper därmed garanterat Karlstadslaget – som har 14 raka segrar mot Brynäs på hemmaplan – i kvarten.

Fast mest kände Czarnecki lättnad efter slutsignalen.

– Det har varit en hård press, det var ju inte länge sedan man tittade nedåt i tabellen. Och varje match har varit jätteviktig, vi har sagt att ”bara vi vinner den här”, och sedan har det kommit en ny lika viktig match direkt efter.

Innan säsongen kände han sig ifrågasatt. Många hade den tämligen okände tränaren som favorit till att bli förste elitseriecoach att få sparken. En kraftigt bantad spelarbudget och en negativ trend i föreningen, med tre kvalserier på 2000-talet, bidrog till att göra Brynäs nederlagstippat.

– Starkt att lyckas ett år när så få trodde på oss, konstaterar Czarnecki.

Den kanonstart Brynäs fick, med serieledning efter tio omgångar, kom att genomsyra hela säsongen – även om det inte gick på räls hela tiden.

– Det var ju något slags drömscenario, och den starten var oerhört viktig. Vi levde länge på den, dels för att vi byggde upp en stark tro på det vi håller på med och dels för att vi fick en marginal nedåt för att klara av en formsvacka, säger Czarnecki.

Han är medveten om att många Brynäsfans är vana vid stora framgångar, och sett ur ett historiskt perspektiv är en klarad slutspelsplats inte direkt det största klubben varit med om.

– Jag vet om det, men för mig är det här jättestort. Och jag hoppas att det är det för laget också. Om man bara tittar på den här säsongen ser man ju att vi har gjort något riktigt bra.

Brynästränaren låter helst andra kommentera hans roll i framgången. Men han konstaterar att hans ”mjuka” ledarskap, där spelarna tillåts komma med synpunkter, har fungerat.

– Jag har varit den jag är och har gjort på det sätt jag tror på. Det har varit ett enormt ansvarstagande från allihop därnere, säger Czarnecki och nickar i riktning mot Brynäs omklädningsrum.

– Nej, det tror jag inte. Man bara myser inombords. Men jag kanske tänder en brasa när jag kommer hem och smuttar på en single malt.

Mer läsning

Annons