Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markström manglad i finalen: ”Känns surt”

Han blev utsedd till turneringens bäste målvakt.
Men finalen mot Kanada vill Jacob Markström helst glömma.
– Det känns surt – riktigt surt, säger han efter holmgången i Ottawa.

Annons

Jacob Markström fick en svettig kväll inför drygt 20 000 åskådare i Scotiabank Place. Kanadensarna, ute efter sin femte raka JVM-titel, hade siktat in sig på Markström för att nå sitt mål och försökte störa den svenske målvakten så fort de fick chansen.

Angelo Esposito var minst diskret, när han bentacklade Markström i början på den andra perioden.

– Jag skulle ut och skjuta iväg en puck och jag vet inte om han såg mig eller inte, men vi krokade i alla fall i. Det är hockey vi håller på med, och en JVM-final, så jag tycker inte att det är så mycket att prata om, säger Markström och tonar ner händelsen.

Typiskt nog var det just Esposito som sköt 2–0 bara några minuter senare och svenskarna var i ärlighetens namn aldrig riktigt nära. Kanada tryckte in första målet redan efter 38 sekunder och sedan var det bara en lång uppförsbacke till slutresultatet 5–1 kvar.

– De fick matchen precis dit de ville med sitt tidiga mål. Jag tyckte ändå att vi spelade som vi skulle och med stort tålamod, men vårt powerplay var inte bra, säger Markström, som även fick känna på hur det känns att bli utbuad av en fullsatt arena sedan han gett igen i samband med en ny pååkning på väg mot båset.

– Nej, det är inget man tänker på. Kanadensarna gör allt för att vinna och det får man räkna med.

Förbundskaptenen Per Mårts var inte lika förstående, och starkt kritisk mot domarparet, som han inte tyckte pallade för publiktrycket.

– Vi får inte riktigt tävla på samma villkor. Det är ingen myt att det är så och jag kan inte göra något åt det. Däremot kan vi förbereda killarna på att klara av det ändå, säger han.

Med lite distans kan Jacob Markström ändå se tillbaka på en riktigt bra turnering. Turneringsdirektoriatet utsåg honom till bäste målvakt, medan den församlade presskåren föredrog slovaken Jaroslav Janus.

Och även om det säkert är svårt att smälta finalförlusten mot Kanada så får ju Markström en ny chans nästa år. Även då går junior-VM på kanadensisk mark – i Saskatoon och Regina.

– Jaså, ja det har jag inte ens hunnit tänka på. Vi hade som mål att vinna guld så det är svårt att vara nöjd.

I kväll landar Jacob Markström på svensk mark igen och frågan är när han åter står i Brynäskassen. Knappast mot Luleå i morgon, mer troligt hemma mot Skellefteå på lördag.

– Jag har inte hunnit prata med honom ännu, men det låter realistiskt, säger Brynästränaren Niklas Czarnecki.

Brynäs fick ytterligare en silvermedalj i JVM genom Anton Persson.

026-15 93 82

Mer läsning

Annons