Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markström med familj vädrar guld

I natt smäller det. Sverige har chansen att bli juniorvärldsmästare för första gången sedan 1981.
Huvudrollen spelas av Brynäs målvakt Jacob Markström och på läktaren sitter resten av familjen Markström för att heja fram Småkronorna.
– Dom är absolut inte chanslösa, säger Jacobs pappa Anders Markström.

Annons

På juldagen lämnade hela familjen Markström Gävle för att resa till Kanada och följa Sveriges och Jacobs matcher på plats.

Förutom pappa Anders finns förstås mamma Lena samt Jacobs storebror Tim och lillasyster Ida med på resan – och de har inte blivit besvikna så här långt.

– Nej, det var ju för att se en final som vi åkte. Men det var lite spännande i semifinalen mot Slovakien även om jag kände att Sverige skulle vinna till slut, skrattar Anders Markström när vi får tag i honom på ett tåg från finalstaden Ottawa mot Montreal.

– Ja, vi ska se Montreal mot Florida innan finalen i morgon. Ottawa har ju spelat på bortaplan under turneringen, så det ska bli kul att se en NHL-match.

Och vad passar väl bättre som uppladdning inför JVM-finalen mot Kanada än att åka och titta på Florida Panthers – den klubb som ska bli Jacob Markströms nästa anhalt i karriären.

– Vi får väl se hur det blir, men han är ju draftad för dem i alla fall, säger Anders och berättar att hela vistelsen i Ottawa varit en upplevelse.

Men så jättemycket av Jacob har familjen inte fått se – förutom på isen under matcherna då.

– Vi har träffats några gånger när han haft tid. Dom är ju här för att spela hockey och vi har hittat på annat med några andra familjer som också rest över, säger Anders Markström.

Bland dem som finns i familjen Markströms umgängeskrets ingår till exempel jättebacken Victor Hedman och Jacob Josefssons föräldrar.

Och på isen i natt finns också fotbollsmålvakten Tim Markström med på sitt sätt. Den uppmärksamme har förstås noterat att Jacob Markström spelar med sin Brynäshjälm och på den finns en bild av brorsan Tim målad.

– Ja, haha! Det är lite kul det där. Klart att Tim är stolt, menar Anders som tack vare Svenska Ishockeyförbundet kommit över biljetter till matcherna. I nattens final mot hemmanationen är Scotiabank place i Ottawa självklart helt slutsåld och över 20 000 kommer att bära fram sitt land.

– Dom är väldigt säkra på att vinna, men jag tror inte att Sverige är chanslösa.

– Ja, du... då blir det nog väldigt tyst, menar Anders Markström.

Jacob Markström leder målvaktsligan och har gjort en kanonturnering hittills.

Men det är inget han vill höra talas om.

– Nej, det är ju inte slut ännu. Viktigaste matchen återstår, äsger Jacob till TT.

I finalen mot Kanada kommer drygt 20 000 åskådare att försöka bära fram sina hemmafavoriter till ett guld.

– De dumpar pucken och kör på, har publiken i ryggen. Det är mycket energi i det laget.

– Det är mer desperat hockey här. Varje match är oerhört viktig, i elitserien är det ju 55 matcher. Det är lite tajtare med mindre rink och det kommer skott hela tiden, även från hörnen, så det gäller att vara på alerten hela tiden, säger Markström som inte tvekar en sekund när han får frågan om det blir svenskt guld:

– Absolut.

Mer läsning

Annons