Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska våldet inom ungdomshockeyn stoppas

Titta på klippet här nedanför. Så ser det tyvärr alltför ofta ut i hockeyhallarna runt om i Gästrikland i samband med ungdomsmatcher.
Våldsamma tacklingar som ibland skickar barn till sjukhus i ambulans.

Annons

Som vi tidigare berättat har våldet på hockeyrinkarna vuxit sig allt större och allt längre ned i åldrarna.

Därför kallade Gästriklands hockeyförbund till ett extra insatt möte för att alla föreningar med ungdomslag i serierna U12-U16. Och klubbarna hade hörsammat inbjudan och alla var rörande överens om att det fula spelet på isen måste stävjas.

Den här säsongen har ett antal matcher varit på väg att urarta och flera matchstraff har delats ut för bland annat tacklingar mot huvudet.

Dick Wallström från Gästriklands hockeyförbund ledde mötet och lät alla representanter från de olika klubbarna dela med sig av sina erfarenheter och åsikter.

– Många av de här killarna är fullt medvetna om vad de gör på isen, att de ska tackla motståndare så hårt att de blir skadade. Men om ledarna börjar respektera varandra och även domarna har vi kommit en bit. Det är ett bra initativ att detta möte hålls, men det räcker inte bara med att prata om problemen, säger Jenny Hellgren som sitter i ungdoms- och sportkommittén i Skutskärs SK.

Läs mer: Lucas, 15, bröt nacken under hockeymatch: "Han hade tur som inte behövde stelopereras"

Jenny Hellgren i Skutskär är oroad över uitvecklingen i ungdomshockeyn.

Hon är mycket orolig över utvecklingen inom ungdomshockeyn och gav flera exempel på vad som ofta förekommer i samband med matcher på pojklagsnivå. Bland annat tycker hon att ledarna måste rannsaka sig själva.

– Många borde helt enkelt inte vara ledare. Det är svårt att få folk att ställa upp, men det blir inte alltid bra, sa hon och fick medhåll från flera.

– Domarna måste vara fredade och ska inte utsättas av ledare som skriker från båset och hela tiden demonstrativt slår ut med armarna efter en utvisning, tycker Henrik Glaas, ungdomsansvarig i Brynäs IF.

Från Strömsbro höjdes en röst att ledare måste kunna säga till varandra och gemensant hålla en bra profil i sitt uppträdande.

Andreas Jansson är domaransvarig i Skutskär och han menar att respekten för varandra både på isen och mellan spelarbåsen har blivit sämre.

– Jag har hållit på i fyra år och tendensen är att stämningen trissas upp allt mer. Det sparkas i sargen från de i båset och jublas när någon sätter in en tackling som skadar en motståndare, så kan vi inte ha det, säger Andreas Jansson.

Lasse Öberg till höger och Joel Hansson domaransvarig i svenska hockeyförbundet till vänster i samspråk.

Under säsongen har spelare fått åka ambulans från ishallar runt om i Gästrikland och Lasse Öberg i förbundet menar att det är som många säger – en ledarfråga i första hand.

– Jag upplever att det blivit en tuffare attityd mellan ledare och mot domare. Någon försöker sansat föra en dialog i en paus, men det slutar med munhuggning.

Sven Tegmark läkare Gävle och själv hockeypappa, berättade för klubbarna vad som händer i hjärnan vid en hjärnskakning.

Sven Tegmark, läkare på Gävle sjukhus, visade en power point där han pedagogiskt förklarade vad som händer vid en hjärnskakning och berättade att föräldrarna har ett stort ansvar att inte släppa iväg sina barn till träningen när det har hänt.

Mötet var mycket upskattat och vissa bitar kommer förbundet att gå vidare med direkt.

– Att föra in fokus på ledarskap i utbildningsmaterialet är något vi kan göra på en gång, menar Dick Wallström.

Men alla vara enade om ett det måste till en attitydförändring hos såväl, föräldrar som ledare och spelare.

Mötet på Scandic hotell väst var välbesökt. Längst fram Dick Wallström som höll i mötet.

Mer läsning