Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppesittarkväll med hete Bäckström

1) Nicklas Bäckström, Washington, 10+21=31.
Siffrorna talar sitt tydliga språk – ”Bäckis” är bäst av svenskarna i NHL.
Och snart kan ni se honom själva, natten mot självaste julafton i en uppesittarmatch direkt från New York!

Annons

31 poäng på lika många matcher, varav 27 kommit de senaste 19 matcherna.

Sporten tog ett snack med den glödhetaste av NHL-svenskar, även om han själv som vanligt uttrycker sig blygsamt – ”det har känts bättre och bättre på slutet...”.

– Jo, det är klart. Jag tänker uppriktigt sagt själv inte så mycket på det, tycker inte det har så stor betydelse, men här borta är det ju poängen som räknas. Man kan själv tycka att man gjort en halvdålig match, men har det blivit poäng får man ändå uppmärksamhet, säger han till Sporten.

Han har stått i rampljuset regelbundet på senaste tiden.

Målet i lördags mot Montreal (seger 2–1) innebar till och med ”Bäckis” 100:e poäng i NHL-karriären – och det får honom i alla fall att känna sig l-i-t-e stolt.

– Jag fick höra det där först i dag faktiskt, hade missat det.

– Nä, inte så noga tydligen, he he. Men jag fick veta det från en säker källa hemma i Sverige...

24 mål och 76 målpass hade det blivit innan nattens match mot New York Islanders borta.

Framgångsreceptet:

– Jag försöker själv bara tänka på att jobba hårt över hela banan och hitta den där rätta känslan. Och när den kommer så brukar poängen trilla in också, säger Nicklas.

– Och sen har ju hela laget spelat bra och det hjälper ju till, tillägger han.

Washington hade, inför nattens match, tre raka segrar, ligger trea i Eastern Conference och toppar sin division överlägset.

Detta trots att skadorna haglat i truppen.

– Vi har haft extremt många spelare borta, konstaterar ”Bäckis”.

– Vi har ju fyllt på med många spelare från Hershey, och dom ligger etta i sin serie. När dom kommer till oss har dom redan bra självförtroende och det smittar av sig på alla andra. Mycket av förklaringen tror jag ligger i det. Som sagt, att spela med självförtroende är det viktigaste.

– I en match för ett tag sedan spelade vi med sex backar från Hershey, inte en enda ordinarie var med. Men vi vann den också...

Det är för övrigt inte bara på backsidan Capitals haft svårt att få ihop fullt lag.

Mot Ottawa i fredags skadade sig målvakten Jose Theodore på matchvärmningen – och Capitals hade ingen backup tillgänglig med så kort varsel så man plockade in klubbens webdesigner Brett Leonhardt som reserv bakom Brent Johnson!

”Bäckis” om den minst sagt ovanliga situationen:

– Det var helt otroligt det där... Målvakten från Hershey, Simeon Varlamov, var i Houston och hann inte i tid till matchen så dom skrev nåt korttidskontrakt med den här killen. Han fick vara med på värmningen innan match och var reserv i första perioden. Det var nästan synd att han inte fick hoppa in...

– Tja, jag vet inte...men han har varit med och tränat ibland...och han har ju varit målvakt en gång i tiden. Det hade varit coolt om han fått spela.

Själv har ”Bäckis” klarat sig från skador sedan han vrickade foten på försäsongen och dessutom blev sjuk alldeles innan premiären. Mot Montreal fick han dock kliva av i tredje perioden efter en ny migränattack, såna han brukar få då och då.

– Det börjar liksom blixtra för ögonen, jag domnar bort i halva kroppen, ser till slut bara med ena ögat – och så får jag riktigt ont i huvudet.

– Omöjligt kanske det inte är, men eftersom det flimrar så mycket för ögat och är så mycket lysen och ljus överallt så är det ingen idé.

– Byter om, lägger mig på en massagebänk, tar det lugnt, försöker slappna av. Sen får jag medicin som hjälper ganska snabbt. Dom har piller mot allt här borta.

– Som tur är så händer det inte alltför ofta att jag får migrän. Och det är många som har värre problem än jag, och som inte blir bra så fort, säger Nicklas.

Spelklar igen nu alltså, och förhoppningsvis långt ifrån nästa huvudvärk.

Och snart kan ni själva se bäste NHL-svensken direkt i Canal+.

Först på lördag på bästa sändningstid, då Washington spelar i Philadelphia redan klockan 19 svensk tid.

Sedan tisdagen den 23 december, då Washington gästar New York Rangers och klassiska Madison Square Garden. Det blir rena uppesittarkvällen – ja, i Sverige har det redan hunnit bli den 24:e när det är nedsläpp klockan 01.00.

Sporten informerar Nicklas om dessa TV-höjdpunkter – och han lovar med ett skratt att inte bli alltför nervös.

”Bäckis” eget julfirande?

Med föräldrarna, på plats i USA.

– Dom kommer den 19:e och stannar tills efter nyår.

Mer läsning

Annons