Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag säger faktiskt bara...grattis, Gävle - bra jobbat!

Nu ska jag inte vara en sur 53-årig gubbe med hälsporre (dock avtagande!), som säger och skriver att i Gävle kan ingen göra rätt.

Nu ska jag inte vara en normal-Gävlebo, som muttrar att i Gävle kan ingen göra rätt.

Nu är det så här istället. Gävle har inte fått, Gävle har kämpat sig till (!), SM-veckan sommar 2015 – och det är mycket imponerande.

Framför allt är det mycket framtid i det. Mer än jag fattar.

Annons

När man inte kan formulera fakta så det räcker till, brukar man dra till med att "..det här är större än ni tror".
Så är det med SM-veckan 2015. Den är större än jag tror, i alla fall.
Mitt minne är självklart kortare än mitt yrkesliv, men jag rankar ändå det kommande arrangemanget som det största som någonsin haft Gävle som bas.
Då tänker jag i idrottsutövare, i antal besökare, i grenen – jag hatar uttrycket men ni får det ändå – att sätta Gävle på kartan (Google maps kanske det heter numera).
Då har vi ändå under några decennier haft ishockey-VM (en grupp 1995), JVM 1992 (med Foppa och Näslund), damfotbolls-VM 1995 (bronsmatchen gick på Strömvallen!), brottnings-VM 1998 (med Karelin. Karelin!), fridrotts-SM 1987, 2002 och 2011, O-ringen 1998, ett guldjublande curling-VM 2004 (tack för det, Peja!).
Det självspelande guldpianot Brynäs glömmer jag självklart inte betydelsen av, inte allsvenska Gefle IF heller – men jag är inne på enstaka, häftiga arrangemang.

Simningen var den sista pusselbiten. En rejäl sådan, och djup – för att pressa fram en 50-metersbassäng som håller måttet. När Svenska simförbundet fick svar på sin sista fråga så var Gävle med Rådhustorget och Stortorget, med Gasklockorna, med Fjärran Höjder och med Gunder Häggstadion och Sätraområdet, en vinnare.
En anledning till att Gävle fått SM-veckan är också den status som Gefle IF byggt upp som arrangör av SM (senast i fjol), Europacupen och tidigare GD-galor.
Friidrotten kommer att finnas med även 2015, och jag vet att det fortfarande finns krafter som gärna vill pressa in stora SM i SM-veckan. Något som dock är svårt tidsmässigt.

Man måste också känna igen vinnare, även utan måttband, anslagstavla och protokoll. I en värld där många kacklar omkring i sin egen karriär utan kompassriktning, kompetens eller karisma, jag möter dem dagligdags, är det upplyftande och utvecklande med människor med mål som skapar så mycket mer för så många andra.
När vi började granska Gävles ansökan, skrev jag en krönika med både beröm – men också tvekan. Var det här en ansökan bara för att visa yta; var det här något som någon verkligen brann för i Gävle; var det här bara ett alibispel.
Jag hade fel.
Jag var gammalmodig.
Jag tänkte 90-tal och att allting var bättre förr.
Jag hade inte förstått den kraft och vilja som kvinnor som Ann-Gerd Bergdahl på Gästriklands idrottsförbund – det var hon som hittade ett snökorn, som blev en snöboll, som blev en lavin, som blev en sommar-SM-vecka – och Elisabeth Hugg, som styr på det som kallas Gävle Convention Bureu, besitter.

Via kanaler in i idrottsvärlden och SVT har jag nu förstått hur imponerande Gävles ansökan var, hur den fylldes upp med perfekt lobbyverksamhet och seriös trovärdig argumentation och snabba svar på svåra frågor.
I slogansällskapet har vi tidigare haft "Gävle – samhällsbyggarstaden", "Välkommen ombord", och nu i ansökan om SM-veckan "Gävle – idrottstaden vid havet".
Jag bidrar alltid i såna sammanhang, men skrotar den 53-åriga surgubbyttringen "Välkommen överbord" för...
...Gävle – en stad på Hugget.
I alla fall för den dag.

...vi blev alltså inte kulturhuvudstad 2014, men vi fick SM-veckan 2015. Alltid något, eller hur?

Mer läsning

Annons