Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jönsson nia trots missöden

Han föll i sprinten och missade tåget i jaktstarten. Ändå blev Emil Jönsson nia och bäste svensk i världscupens minitour i längdskidor i Kuusamo.

Annons

Att sprintspecialisten Emil Jönsson är på väg att bli en riktigt vass distansåkare visade han inte minst i jaktstarten över 15 kilometer i klassisk stil på söndagen – trots att han inte var med då de främsta åkarna ryckte och satte i gång jakten på Petter Northug.
– Jag missade helt att det blev en lucka. Jag åkte i min takt och såg bara pjäxorna på åkaren framför. Småsurt. Jag hade fått en billig resa och åkte och laddade för spurt, sade han.
När Jönsson efteråt fick höra att Maxim Vylegzjanin bara var några få meter från att nå Northug, sade han:
– Den svider, det gör den. Jag säger inte att jag hade tagit det, men man borde ha lärt sig att hänga med.

Trots 40 sekunders försprång fick en totalt utpumpad Northug ge allt för att bärga segern. Bara 1,4 sekunder bakom kom Vylegzjanin och trean Alexej Poltoranin, Kazakstan, var 3,4 sekunder bakom. Åkare som var i samma klunga som Jönsson under hela loppet – till dess att svensken missade rycket några kilometer före mål. Han kom i mål 30 sekunder efter Northug och tre före Marcus Hellner som blev tolva.
– Jag fick slita lite på platten för att hänga med, sade Hellner.
– Jag var för långsam i sprinten och i dag gjorde jag inte något jättegrymt lopp heller.
Hellner, som gick ut 24 sekunder efter Jönsson, hade faktiskt sjätte sträcktid på den distans han ogillar mest.
Däremot har Daniel Richardsson hamnat i en oplanerad formsvacka. Han hade bara 50:e tid på söndagen och kom i mål som 47:a. Anders Södergren tog dock världscuppoäng för första gången i vinter med sin 22:a plats.

För Hellner väntar två veckors höghöjdsläger i Alperna tillsammans med Daniel Richardsson, Charlotte Kalla och Emma Wikén.
Emil Jönsson gör sällskap med övriga sprintåkare till Kanada, där fem världscuptävlingar under två veckor väntar. Och efter Kuusamo-insatsen lockar kraftprovet Tour de ski honom än mer.
– Tour de ski ligger inte i grundplanen, men jag gillar ju tourer, sade han.
Men förutom Kanadaturnén är det viktiga sprinttävlingar efter Tour de ski också. Herrtränaren Arild Monsen vill inte att Jönsson ska gapa över för mycket.
– Nej, han ska inte köra Tour de ski, sade han bestämt.
Förbundskaptenen Lars Öberg utesluter ingenting.
– Det är sådant där vi får diskutera. Allting är ju möjligt att ändra på. Vi ska inte gå händelserna i förväg, sade han.

Mer läsning

Annons