Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jönssons bästa distanslopp

Mellan sprintuppdragen under Kanadaturnén i längdskidor passade Emil Jönsson på att göra sitt bästa distanslopp.

Sprintstjärnan hängde med överraskande bra i torsdagens masstart över 15 kilometer klassisk åkning och slutade nia, bara 16 sekunder från segern.

Annons

Uppladdningen kunde ha varit bättre för Emil Jönsson, som kom till loppet i Canmore med en sprintseger från Quebec i bagaget. Han fick i sig mjölkprodukter under lunchen – inte bra för en mjölkallergiker.

– Jag fick så jäkla ont i magen. Men det var inget som störde mig under loppet, sade Emil Jönsson till TT efter loppet.

– Det är nog den värsta bana jag har kört på. Det känns som man åker upp till himlen och vänder hela tiden. Och smyghöjden (1 400 meter över havet) gör att man känner av det i låren.

Från 44 till 9
Jönsson hängde med tätåkarna tills bara några kilometer återstod. Avståndet till förstagångssegrande tysken Tim Tscharnke var bara 16,6 sekunder. Sjur Röthe, Norge, var tvåa och tysken Tobias Angerer trea. Noterbart var att många distansåkare valt bort tävlingarna i Kanada.

– Jag hade en 44:e-plats som bäst förut i ett vanligt världscuplopp, så det här är väl det bland det bästa jag gjort i ett distanslopp, konstaterade han.

På lördag väntar en världscupsprint i Canmore. Där ställer även Emil Jönssons sambo Anna Haag upp, inspirerad av torsdagens insats på damernas klassiska masstartsmil. Även om 16:e plats i det klassiska milloppet i världscupen inte var så mycket att skryta över.

– Det är inte där jag vill ligga, men det känns som att nu är jag tillbaka, sade Haag.

Stort steg
Efter det dåliga resultatet i världscuppremiären i Gällivare beslöt en besviken Haag att hoppa över minitouren i Kuusamo. I stället har det blivit träning, den senaste veckan på hög höjd i Kanada.

– Efter att ha varit 56:a sist så känns det här som ett jättestort steg framåt. Nu kan jag definitivt lägga den dåliga perioden bakom mig, sade hon.

I mål var Haag 1.18,7 efter Justyna Kowalczyk. Polskan ledde, i avsaknad av många toppåkare och inte minst Marit Björgen, från start till mål och vann överlägset före finländskan Anne Kyllönen och norskan Maiken Caspersen Falla.

TT

Mer läsning

Annons