Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Team Speedstore satsar hårt 2018 – ”har en bra mix med både tjejer och killar”

Annons

Team Speedstore gör en storsatsning på säsongen 2018 – i både motocross och enduro. Det Valbobaserade teamet presenterade nyligen sina förare för kommande säsong. – Vi kör hårt och har en bra mix av förare, både tjejer och killar, förklarar Susanne Törnhult i teamledningen.

Motocrossens kalender bestäms senare. Dock är redan klart att AMF Årsunda arrangerar den fjärde deltävlingen i SM, helgen 28-29 juli.

Team Speedstore 2018: Lisa Armandt, Hugo Lennholm, Hugo Schmidt, Tina Månsson, Viktor Marklund, Matilda Huss, Joakim Nordin, Robin Elofsson samt Kim Hansson. Främre raden, Viljam Björklund och Knut Lundblad. Bild: Kurt Eliasson.

Det stora flertalet förare är gästrikar, närmare bestämt tio till antalet. Satsningen ligger främst i de lokala tävlingarna, men även på SM-nivå.

Joakim Nordin slutade tia i tuffa Klass 2 i fjolårets SM-serie i enduro. En prima prestation av 25-åringen, hemmahörande i Bergby. Men den främsta meriten under 2017 var nog ändå den sammanlagda 13:e-platsen i Novemberkåsan – som trea i Elitklassen.

– Ja, det är jag riktigt nöjd med. Det var en tuff tävling, förklarar Jocke.

Årets upplaga av ”kåsan” var faktiskt extremt hård. Endast 18 av 150 deltagare nådde målet i skogarna runt Enköping.

Dryga elva timmars effektiv körtid, innefattande nattkörning och målgång på söndagsmorgonen, ställde stora krav på styrka samt kondition. 

Fokus 2018 ligger på SM. Utöver det planerar Jocke även att köra flertalet lokala endurotävlingar, i första hand Gävle-Dala Vintercup. På frågan om Novemberkåsan står på agendan svävar han lite på målet.

– Tja, det får jag kanske återkomma till. Det var rejält slitsamt härom sistens, säger han och skrattar.

Viktor Marklund har haft AMF Årsunda som klubbadress, men byter till kommande säsong till SMK Gävle. Delvis byter han även gren – från motocross till enduro.

– Siktar på att köra båda delarna. Dock satsar jag inte helhjärtat på cross-SM som tidigare, berättar han.

En orsak till detta är att Viktor är nybliven pappa och inte har lika mycket tid till övers längre.

– Något enstaka inhopp i SM blir det nog ändå, liksom i enduro-SM. I övrigt planerar jag Vintercupen och Östra Open i enduro, samt seriemotocross i SMK Gävles klubbmundering.

– Dessutom vill jag fullfölja de tre långlopp som ingår i enduroklassikern – Stångebro, Ränneslätt samt Gotland.

 Robin Elofsson, SMK Gävle, liksom Kim Hansson, SMK Hofors – som har ett förflutet inom isbana och backtävlingar –  lägger det fortsatta krutet på endurotävlande.

Hugo Schmidt och Hugo Lennholm, SMK Gävle respektive AMF Årsunda, är båda 16 år och lovande motocrossåkare. Förutom förnamnet har killarna även det gemensamt att man började träna cross redan från fem års ålder.

Lennholm vann Nedre Norras Ungdomscup i klassen 125U i år. Han trappar upp satsningen 2018.

– Målet är att ta poäng i samtliga SM-deltävlingar. Det var nära jag lyckades på hemmatävlingen i år i Årsunda i somras, säger han.

Schmidt slutade trea i nyss nämnda cup i distriktet – slagen förutom av Lennholm även av Felix Boberg från Uppsala.

– Jag kliver upp till 250 cc nästa år. Inleder med Sverigecupen för att eventuellt kunna ta ett wild-card till SM. Kommer jag dit gäller det att kvala in till finalpasset för ett erhålla Elitlicens. 

Hela tre tjejer ingår i laguppställningen. En i trion är Lisa Armandt, som visserligen haft Botkyrka MK som klubbtillhörighet under året, men bott i Valbo. Hon slutade femma i tjejklassen i Speedstore Cup (före detta Nedre Norra Open).

– Topp åtta i motocross-SM är vad jag siktar på. I övrigt fortsätter jag med tävlande i Speedstore Cup.

Tina Månsson körde hela 30 endurotävlingar innevarande säsong. I sanning en imponerande siffra.

– Jag lär mig mycket på att tävla och gör därmed det flitigt, förklarar hon.

Och hon fortsätter med samma inställning. 2018 står bland annat SM, Karlströms Cup samt enduroklassikern på önskelistan.

Matilda Huss är enda utböling – om uttrycket ursäktas – hemmahörande i Uppsala. Hon slutade åtta i motocross-SM, MX-Girls, i år och vill vara minst femma 2018 för att bli nöjd.

 Yngst i gänget är Knut Lundblad samt Viljam Björklund. SMK Gävle-killarna är tio respektive elva år fyllda och fulla av förväntningar på fortsatta karriärer. Knut vann hela tolv av 20 race det gångna året, där tredjeplatsen i Svemo-cup (som körs parallellt med ungdoms-SM) i Hallstavik i augusti smällde riktigt högt.

Viljam ska träna hårt i vinter för att komma laddad till 2018. Slutade åtta i Svemo Cup i år samt tvåa i Nedre Norra Ungdomscup 65U.

KURT ELIASSON

Gävle-Dala Vintercup enduro

17/12 SMK Hofors14/1  Skutskärs MS21/1  Ludvika MS27/1  SMK Hedemora10/2  Bollnäs MK18/2  AMF Årsunda24/2  SMK Dala-Falun4/3   SMK Gävle11/3  FMCK Falun

Östra Open enduro

13/1  Åsätra MK20/1  Arlanda MC27/1  Knivsta10/2  Botkyrka MK17/2  SMK Uppsala3/3  Vendel10/3  Kungsängen

Mer läsning

Annons