Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordén fick Bragdguldet

Triathleten Lisa Nordén tilldelas Svenska Dagbladets bragdguld för årets svenska idrottsprestation.

Annons

Motiveringen lyder "för en serie bragder där silvret blev till guld".

Norden vann VM-serien trots kamp mot magsjuka och muskelbristning i finalloppet. I OS tog hon ett silver som många menade borde ha omvandlats till ett guld. Nordén missade guldet med några tusendelars marginal och Sveriges olympiska kommitté krävde att Nordén skulle få dela guldet med schweiziska segrarinnan Nicola Spirig då målfotoutrustningen inte fungerade som den skulle.

Att få matförgiftning, behandlas på sjukhus, sedan topprestera i Aucklands avslutande VM-deltävling och säkra VM-guldet. Som extra krydda: en bristning i vaden i början av upploppet.
– Jag undrar hur tusan det gick till egentligen. Men när man är där känns det som att man inte har så många alternativ – mer än att fortsätta, sade Nordén nyligen till TT om segern i triathlonsportens VM-serie.

Inför OS i London hade Nordén slitits mellan hopp och förtvivlan. I två månader var det en kamp mot kropp och klocka, det var "berg- och dalbana". Så det var inte så dåligt att förlora med nio tusendelar, om det ens var så mycket. Sveriges olympiska kommitté protesterade mot tolkningen av målfotot och krävde delat guld. Men Nordén fick nöja sig med silver då.

Det blev ju bragdguld nu i stället.

Mer läsning

Annons