Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbolöpare vann Månkarbomaran

Årets maratonlopp i Månkarbo blev verkligen ett rejält kraftprov för löparna.

Med 27 grader i skuggan blev det också alltför hett för många av de anmälda. Bara i halvmaran bröt 30 av de startande.

– Visst var det vamt, men det gick bra för mig i dag. Jag var loss efter bara några hundra meter, sa Ockelbolöparen Magnus Lindberg, som också var den som imponerade mest i årets tävling.

Annons

Det var också bara Magnus som trots rekordvärmen kunde slå banrekordet och det rejält.
Totalt var det cirka 180 deltagare som kämpade runt den dryga sju kilometer långa tävlingsslingan. På helmaran skulle sex varv avverkas. Tre varv gällde för halvmaran. Motionärerna klarade sig undan med ett varv.
– Jag är snickare, berättade 20-årige Magnus Lindberg, som redan byggt sig ett eget hus i Gäveränge.
• Du kanske också har bildat familj?
– Nej, nej än så länge är det löpningen som gäller, förklarade rekordlöparen.
Nyligen vann han också Broloppet i Sollefteå efter att dagen före ha blivit tvåa i en halvmara uppe i Östersund.
Han springer också banlopp och här har han en bronsplats på 5000 i Gästriklads - DM. På den dubbla distansen blev det en fjärdeplats förra säsongen.
– Jag tog helt slut och sedan sprang jag också fel på andra varvet, sa Anders Hallberg Hemlingby, som var en av de som tvingades bryta. Tomas "Tompa" Eriksson Månkarbo, en av favoriterna i loppet och förra årets DM vinnare i H-40 tvingades också bryta.
– Nej, det var inte min dag i dag, sa Tompa som annars öppnade mycket starkt, men värmen blev för svår även för hemmalöparen.
Gävlegrabben Stefan Sundin var tvåa på halvmaran, men distanserad med över sju minuter. Stefan tävlade för Brillus IF = Den hemmavarande kattens namn!
Även på tredje plats kom en Gävlelöpare, Mattias Svärd Gävle SK.
– Jag fick ett "Lidingölopp" i present när jag fyllde 30, så jag satte igång och tränade. Jag kör mellan tre kilometer och 2 mil i mina pass och det blir så där en fyra pass per vecka, berättade Johanna Pettersson tävlande för Strömsbergs IF. Johanna testade formen i Månkarbo och det gick ju bra. Hon toppade damernas halvmara dryga minuten före Malin Sääf Uppsala.
– Det här var jobbigt nästan för varmt och sedan blåste det ju ute på fälten. Men nu kunde jag ändå vinna. Jag var tvåa förra året, sa Tom Axelsson Älvsjö, när han pustade ut på en skuggplats efter segern i helmaran.
Tom var tvåa förra året och räknar med att även ställa upp i det femte Månkarbo Maraton.
En extra honnör också till veterandamen Agneta Jonsson, som vunnit damklassen alla fyra åren som Månkarbomaran genomförts.
– Jo, men det här var nog den värsta mara jag genomfört. Jag trodde jag skulle få värmeslag. Det var verkligen tufft i dag. Jag har i Månkarbo sprungit på 3,22, nu hade jag väl 3,37, men det berodde mycket på värmen.
– I dag sprang man ju och längtade efter regn. Men jag räknar med att ställa upp också nästa år. Jag gillar arrangemanget i Månkarbo, sa löpstarka Agneta från Järfälla.

Mer läsning

Annons