Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På GIF-fronten intet nytt - alltid något

Det här var veckan när nånting hände i Gefle IF.

Eller hände och hände förresten – fem mål framåt totalt är fortfarande mer än sämst i allsvenskan.

Istället var det veckan när något stängde i GIF.

0–0 borta mot Mjällby gav poäng för tredje matchen i rad, och faktiskt – en känsla av säkerhet.

Annons

Olsson har hittat en stoppkloss till svängdörren i försvaret.
0–0 mot Sundsvall, 1–1 mot Djurgården och en ny 0–0-match mot Mjällby är inget som skapar fotbollsfeber i Gävle direkt. Men som sagt, nån typ av säkerhet – och faktiskt en återskapelse av GIF som försvarsstarkt lag.
Matchen i går hade också en positiv avslutning, där GIF hade sitt bäste spel och sina bästa chanser (jo, det fanns några) under den sista kvarten. Det går inte att säga att man vara nära segern, men heller inte månfärder ifrån den. Och en skrällseger hade suttit fint i det just nu akuta tabelläget.

En gemensam nämnare för de här sju dagarna med tre poäng på tre matcher: mittbacken David Fällman. Han har varit resolut, positionssäker och i stort sett felfri genomgående.
Fällman verkar ha klivit in i den lite skakiga backlinjen utan att besväras av den skälvande självförtroendet där.
Inte bara det, det är nu Fällman som är spelaren som står stadig där. Han hade Linus Malmborg bredvid sig mot Gif Sundsvall och Djurgården, och i går var Olof Mård tillbaka där. Men en tredje varning på Mård gör att Malmborg får assistera Fällman på onsdag.

Alexander Faltsetas var den bäste längre fram i banan, men var för ensam i kriget på mittfältet. Så har det sett ut ofta. Har en av GIF:s inre mittfältare gjorde hyfsat ifrån sig, har den andre knappt synts.
Nollan i paus stärkte GIF så mycket att den lilla offensiv som syntes på tevens ppv-sändning uppstod redan efter tio minuter. Lantto fick då växla kant när Hellström klev av, och blev plötsligt aktiv samtidigt som Eric Larsson kom in med energi på den andra.
Men något mål blev det inte. Lantto var närmast när han fick ett bra skottläge framnickad av Dahlberg, men sköt rätt på Mjällbymålvakten Mattias Asper.
Anfallsspelet, målskyttet (!), är naturligtvis nästa problem för GIF att åtgärda.
Men på något sätt har Olsson tvingats renovera sitt lag omedelbart efter en usel start, och att det i alla fall blir poäng är en början. Det är inte roligt, det är inte bra – men nånting är det.

Med Daniel Bernhardsson satt i rehabträning har Mattias Hugosson tagit över lagkaptensbindeln. GIF-målvaktens fjärde nolla för säsongen var självklart viktig.
Direkt avgörande för den var Hugos räddning i den 42:a minuten, då Mjällby rullade upp GIF och Marcus Pode fick skottchansen mot en ensam Hugo. GIF-målvakten hann med och fanns på rätt plats och fick skottet på sig.
Mål där, och vi kunde ha skrivit in ytterligare ett tufft läge för GIF. Ett baklängesmål alldeles före paus hade troligen varit förödande.

...GIF spelade matchen i den gamla sköna himmelsblå tröjorna. En poänggivande retro-insats visade det sig.

Om det hackar om Gefle IF, så är det inget mot den skärseld som Örebro SK befinner sig i. ÖSK, som under en rad av säsonger hamrat sig uppåt mot den allsvenska toppen, kommer nu till Strömvallen på onsdag utan att ha vunnit en match. I går blev det förlust hemma med 0–1 i slutminuterna mot Syrianska.
GIF har en seger. Borta.
Även om GIF skulle vinna på onsdag i bottenmötet, så kommer man att gå på semester med ett eller annat streck ovanför huvudet.
Men en seger skulle ändå ge nån slags arbetsro.

Mer läsning

Annons