Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekorddags i Bessemerloppet

Svenska skidlopp slår rekord, och Bessemerloppet i Högbo är inget undantag.

800 åkare beräknas stå på startlinjen på söndag.

Längst fram: elitåkare som Daniel Tynell och Jimmie Johnsson.

Annons

Ett efter ett redovisas deltagarrekord i de svenska långloppen denna vinter, trenden är densamma överallt. Och motorn är självklart Vasaloppet, där vinterveckan ökar för sjätte året i rad – hittills med över 63 000 anmälningar.
Intresset för Vasaloppet spiller över på alla de seedningslopp som arrangeras, där vasaloppsåkare har chansen att seeda upp sig till bättre startled i Sälen, eller bara vill ha lite tävlingspuls som ett led i förberedelserna.
Orsa Grönklitt Ski Marathon och Engelbrektsloppet i Norberg slog båda rekord förra helgen, och kommande helg är det Bessemerloppets tur.
Tidigare rekord låg nånstans kring 650 åkare, men på onsdagsmorgonen var antalet redan uppe i 710 anmälningar. Och Mathias Danielsson i Högbo GIF, speaker på söndag och själv vasaloppsfyra en gång i tiden, tror att man landar på strax över 800 med efteranmälningar.
Förklaringen? Längdskidåkning har gått från töntsport till trendsport.
– Det är en väldig hausse kring skidåkningen just nu, det har blivit inne att köra långlopp. Jag märker det även i mitt vanliga arbete, vi säljer mycket till företag och det finns många näringslivstoppar som börjat med skidåkning, säger Danielsson, som jobbar med att sälja sportkläder för Trimtex i Sandviken.
Haussen spiller över också på Högbo GIF. Bessemerloppet är klubbens största inkomstkälla och motsvarar i runda slängar halva omsättningen under ett år.
Årets upplaga har samlat ett riktigt vasst startfält, kanske det vassaste någonsin, med världselit som Daniel Tynell och Jimmie Johnsson i täten.
Bessemerloppets trumf för att locka åkare är tidpunkten, alltid två veckor innan Vasaloppet, närheten till Stockholmsområdet och Högbos erkänt fina spår.
Men villl man ha de bästa åkarna gäller det också att lätta på plånboken. Startpengar är praxis, även om det inte rör sig om några större summor.
– Vi har satsat på att få hit dom bästa, och det är inte gratis, men vi tycker att det är värt det och vi tror att motionärerna också uppskattar det, säger Mathias Danielsson.

Mer läsning

Annons