Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självmål av Jönsson - men i dag blir det minst ett brons

Tisdagen den 24 februari 2009. En dag vi kommer att minnas, en dag jag längtat efter.
Det blev en prins Daniel.
Tror ni jag bryr mig?
Det var ju kung Emil som skulle krönas, men det var ju inte en dumstrut han skulle ha på sig.

Annons

sa Emil Jönsson i SVT-sändningen nån gång innan D-e-t inträffade och vi var laddade och vi var klara.
Sedan inträffade D-e-t.
...och efteråt sa Emil:
”Vet inte vad som hände, vet inte vad som hände...jag jobbade för dåligt, jag tröck på för dåligt”.

tillhört elitidrotten att satsa våldsamt och vilt – och misslyckas, och då kan man klättra upp ett fjäll och vara borta några veckor tills eländet är glömt.
Numera är förutsättningarna annorlunda. Nu hinner inte ens pulsen sjunka innan nästa uppgift kommer – att förklara det oförklarliga inför oss alla via direktsändande tv-kameror.
Jönsson var starkare där än under loppet, även om jag hörde hur tårarna inte var långt borta.
I sprintskidåkning kan i stort sett allt hända, och lite till också för den delen. En favorit kan falla på stavar, skidor, slipprigt underlag och allmän ondska.
Inget av det hände på Liberecs VM-bana i går.

, säkert i sitt unga livs form, lekte sig fram i kvartsfinalen – innan han knockade sig själv med ett beslut om att inte ösa på utan att åka taktiskt lugnt i nån egen tidszon.
Kanske av självsäkerhet, han ä-r ju verkligen bra – men det spelar ingen roll.
Emil Jönsson hade medaljchans i sitt andra VM, i Sapporo för två år sedan var han ju en knall som tog en finalplats, och han skänkte bort möjligheten att göra sig själv rättvisa.
Ingen kan klandra eller kritisera Emil Jönsson mer än han gör själv, och jag är säker på att han kommer att se tv-upptagningen av kvartsfinalen gång efter gång för att plåga sig till en mer än hundraprocentig koncentration nästa gång.
För trots allt: det är Jönsson som har slitit på rullskidor, på myrar, i styrketräningslokaler och på glaciärer och filat på sina stavar i all oändlighet i garaget därhemma i Östersund.
Bara för att finna sig stående i en uppförsbacke med det egna huvudet under armen och kolonner av konkurrenter som bara sprätte förbi.
Grymt.
Men.
...Jönsson gjorde ett riktigt självmål. Ett riktigt fett sådant. Det såg vi alla, det kände han själv.

var en liten favorit till titeln i skidvärlden, men en stor svensk sådan – för det finns inte så många. Det är en ovan position, och den måste upplevas och uthärdas. I det svenska landslaget kan man visserligen försöka gömma sig bakom Charlotte Kalla och även Anders Södergren – men det är inte så mycket vindskydd som det var på Wassbergs, Svans, Mogrens och även Elofssons och T Fredrikssons tid.
Nu har Årsundas glada skidgamäng känt på förväntningarna, och fått tugga i sig motgången.

inte direkt ensam om att misslyckas.
I damloppet försvann Petra Majdic, vinterns stora dominant på sprintsidan, även hon i kvartsfinalen – faktiskt utslagen av svenskan Anna Olsson.
Där kan man snacka om ett favoritfall, som inte ens Kallas dubbla svanhopp kunde konkurrera ut i damtävlingen.
Ola Vigen Hattestad var däremot fullständigt omöjlig att besegra för någon, och han drog med sig Johan Kjölstad fram till silvret. Dubbelt Norge, svenskt på femte plats i både herr- och damloppet. Sånt vill man egentligen inte skriva om.

skickar dock honom inte rätt in i snickarboa – utan förhoppningsvis ut i VM-spåret igen redan i dag.
Mitt grundtips var före VM: final individuellt med medaljkänning, minst brons i parsprint.
Jag har haft fel förr. I dag får jag rätt.
Det går visserligen att gräva ned sig i en snöhög i Tjeckien och leta frågetecken, för hur länge låg Jönsson vaken av tisdagens mardrömsupplevelse på sprintbanan? Fysiskt verkar han i topptrim, och nu åkte han ju bara halva distansen (två lopp, mot de fyra som var tänkta).
Men han måste ju ha huvudet med sig också, och det måste sprängfyllt av positiv energi – och det måste sitta kvar på halsen hela loppet.
Men orkar bara Mats Larsson, så ordnar Jönsson medaljen.

efter att sköljts över av tevesändningar om händelseutvecklingen på Slottet i Stockholm (där körs det sprint snart förresten, och då åker de upptryckta tröjorna med Kung Emil på igen).
Prins Daniel är det största som hänt Ockelbo sedan Ockelbo BBK 1) Gick upp i basketligan, 2) Spelade i basketligan, 3) Åkte ur basketligan.

Såna resultat kan vi inte få för många av. et blir slutspel för Brynäs.

Mer läsning

Annons