Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slalomsuccé gav VM-försmak

Tvåa, fyra, sexa.

Med Frida Hansdotter på pallen och ytterligare två svenskor i toppen gav slalomen i Åre VM-vibbar redan nu.

– Det blir ett angenämt problem att plocka ut slalomgänget till VM, säger damchefen Fredrik Steinwall. Däremot gick det tyngre för Sara Hector som inte kvalade in till andra åket.

Annons

Att det blev en amerikansk skrällseger i Åre kunde inte förta den blågula hemmaglädjen. För bakom 17-åriga supertalangen Mikaela Shiffrin blev Frida Hansdotter tvåa, Maria Pietilä Holmner fyra och Nathalie Eklund sexa.

– Det är grymt. Jag tror det är mycket det som gör att vi åker bra, att vi är ett så starkt lag. Man vet att åker man bra på träning så är man väldigt snabb, säger Frida Hansdotter.
Efter femteplatsen i storslalomen på onsdagen såg det ut som att Hansdotter äntligen skulle få sin första världscupseger. Den 27-åriga Norbergsåkaren ledde efter första åket, men fick till slut ge sig med 29 hundradelar mot Shiffrin.

Men Hansdotters tredje andraplats hittills i karriären hade inte ens ett stänk av besvikelse i sig.

– Det är bara glädje. Självklart, jag stod ju och ledde inför andra. Men samtidigt att gå in över mållinjen som tvåa, här hemma, det är fantastiskt, säger hon.

– Jag har känt att jag är väldigt, väldigt snabb. Så jag har bara gått ut, försökt njuta och få ut den åkningen jag kan. Och det har funkat bra.

Maria Pietilä Holmner hade lite svårare att glädjas åt den knappa pallmissen. Hon låg trea efter första åket, men Tina Maze fick på ett kanonåk och åkte in som trea – slovenskans nionde pallplats i höst.

– Surt att bli fyra just nu, men det är ju ett stort framsteg, säger Pietilä Holmner, som slet av ett korsband i vänsterknät i fjol.

– Det är så lätt att glömma skadan och bli lite besviken. Men det är väl kanske ett friskhetstecken.

Utöver de tre topplacerade svenskorna var Anna Swenn-Larsson 13:e och Therese Borssén 18:e. Sverige har därmed haft minst fem åkare på poängplats i alla de tre slalomtävlingarna hittills i vinter. Bara fyra åkare får plats i slalomtruppen till VM i Schladming i februari.

– Vi kan verkligen ta julledigt med gott samvete och börja härifrån in mot VM. Det var det här jag hade önskat inför VM, att känna att vi är med i toppen, säger Fredrik Steinwall.
Men dagens stora vinnare var förstås ändå Mikaela Shiffrin. Amerikanskan hade ännu en lång stund efteråt svårt att dölja chocken över karriärens första världscupseger, trots att hon hade två pallplatser sedan tidigare. Tur då att 17-åringen har en trogen följeslagare med sig på touren.

– Mamma ser till att jag är fokuserad och behåller fötterna på jorden när det går bra, säger Shiffrin.

– Så vi har nog en del att snacka om de närmaste dagarna.

För Sara Hector blev dock torsdagskvällens slalom en besvikelse. Sandvikentjejen, som var 20:e tjej i storslalomen i tisdags, startade sent som nummer 53 och var hela 3,50 sekunder efter Hansdotter i första åket. Det räckte till en 37.e plats och halvsekunden från topp 30.

Mer läsning

Annons